Kevin Strootman in duel met Daley Blind Pro Shots

Kevin Strootman oogt scherp in het trainingskamp van Oranje in Lagos. En getergd. De uitwedstrijd tegen Bulgarije ligt namelijk nog vers in zijn geheugen.

Zondag oefent Oranje in De Kuip tegen Ivoorkust, een week later volgt het WK-kwalificatieduel met Luxemburg. "Een paar jaar geleden zou je hebben gezegd: makkelijke wedstrijd, paar dagen van tevoren melden en winnen", beseft Strootman.

"Nu ligt dat toch wat anders bij het Nederlands elftal. Er zit veel druk op die wedstrijd. Maar wij moeten zorgen dat wij thuis gewoon winnen van Luxemburg. Drie punten, klaar."

Strootman zoekt eerherstel bij Oranje

Er Lavatrice, de wasmachine. Zo luidt zijn bijnaam onder de supporters van AS Roma. Een vondst van zijn toenmalige trainer Rudi Garcia, die daarmee bedoelde dat Kevin Strootman "zelfs de slechtste passes corrigeerde".

Drie seizoenen is Strootman inmiddels een vaste waarde op het middenveld van AS Roma, een topclub in de Serie A. Afgelopen weekend verzekerden de Romeinen zich in het afscheidsduel van clubicoon Francesco Totti via de tweede plaats van rechtstreekse plaatsing voor de Champions League.

Voor Strootman was het de vijftigste wedstrijd van het seizoen, waarvan vijf in dienst van het Nederlands elftal. Maar de vorm die Strootman etaleert in Rome, was het afgelopen jaar ver te zoeken bij Oranje.

Kevin Strootman laat zich vervangen door Francesco Totti bij AS Roma. EPA

Tragisch dieptepunt was de 2-0 nederlaag in Sofia tegen Bulgarije. De man die normaal het vuile werk voor ploeggenoten opknapte, grossierde nu zelf in balverlies. En dus is hij op zoek naar eerherstel.

"Er wordt om ons gelachen, er worden grappen gemaakt. Dat is logisch na zo'n wedstrijd als tegen Bulgarije. Het is aan ons om te bewijzen dat we goed genoeg zijn voor het Nederlands elftal."

Kevin Strootman verloor in 2012/13 met Dick Advocaat als coach de KNVB-beker met PSV. ANP

In de turbulente zoektocht van de KNVB naar een nieuwe bondscoach heeft ook Strootman zijn zegje kunnen doen. "Hans van Breukelen is naar Rome gekomen", bevestigt Strootman. "Ik heb geen namen genoemd, zij hebben gevraagd wat wij van bepaalde trainers vonden. Een van die namen was Advocaat. En dan is het logisch dat de KNVB de beslissing neemt."

Vorige week pleegde de bondscoach zelf een telefoontje naar Rome. "Hij vroeg hoe het ging, hoe ik uit het seizoen was gekomen. En hij legde uit waarom hij zich later zou melden. Dat is gewoon duidelijk."

Kevin Strootman en Davy Klaassen in Lagos Pro Shots

Rusland

Advocaat meldt zich pas op 6 juni, na het oefenduel met Ivoorkust in De Kuip. Daarna begint hij aan de buitengewoon lastige klus om Oranje alsnog naar het WK in Rusland te loodsen.

"Natuurlijk kan het", zegt Strootman. "Frankrijk (koploper in de poule, red) is sterker, maar we doen niet onder voor die andere teams. Alleen dat moeten we wel laten zien en dan kan het verschil niet zo groot zijn als in die wedstrijd in en tegen Bulgarije."

STER reclame