Terreurdreiging blijkt loos alarm: festival Rock am Ring gaat door

time icon Aangepast
EPA

Het Duitse muziekfestival Rock am Ring gaat door. Gisteren werd een deel van het avondprogramma geschrapt vanwege een terreurdreiging. Vanochtend komt de politie tot de conclusie dat er geen concrete terreurdreiging is geweest.

De ontruiming volgde op de aanhouding van drie mensen gisteren. De politie nam het zekere voor het onzekere nadat was gebleken dat zeker één van hen contact bleek te hebben met radicale moslims. Alle drie zijn vanochtend vrijgelaten, maar het onderzoek gaat door.

De politie besloot het terrein uit voorzorg te ontruimen nadat verwarring was ontstaan over de toegang die minstens een van de drie mannen had tot terrein dat niet toegankelijk is voor publiek. Op zeker één van de backstage-passen kwam de naam niet overeen met die van de eigenaar van de pas, maar dit kwam waarschijnlijk omdat de mannen hun pasjes hadden verwisseld.

Het festivalterrein in het plaatsje Nürburg, bekend van het racecircuit Nürburgring, is met speurhonden onderzocht op explosieven, maar dit heeft niets opgeleverd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grootste festival van Duitsland ontruimd vanwege terreurdreiging

Na de ontruiming werden de bezoekers naar de camping geleid, waar ze de nacht hebben doorgebracht. De evacuatie verliep rustig.

Veel mensen waren op dat moment op het terrein voor een optreden van de Duitse rockband Rammstein, die ieder moment kon beginnen met een optreden. Bij de ontruiming zongen fans van de band liedjes van Rammstein en scandeerden ze "Terror ist Scheisse, schalala".

"Op de camping zijn tot diep in de nacht liedjes van de band gedraaid", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Dus veel zal er niet zijn geslapen." De Duitse pers schrijft vol bewondering over de rust waarmee de ontruiming en de daaropvolgende nacht zijn verlopen. Ook heeft de organisatie de festivalgangers bedankt voor de medewerking.

Het concert van Rammstein zal overigens niet worden ingehaald. De band heeft laten weten dat dit om organisatorische redenen niet mogelijk is.

Ariana Grande

De organisatie van Rock am Ring had extra veiligheidsmaatregelen genomen na de aanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester, twee weken geleden. Zo waren er 1200 veiligheidsmedewerkers, gold er een rugzakverbod en waren er geen eigen dranken toegestaan op het festivalterrein.

Het festivalterrein is sinds vanmiddag 13.30 uur weer open voor bezoekers.

STER Reclame