Festivalgangers op Pinkpop tijdens de editie van 2016
NOS NieuwsAangepast

Pinksteren: festivals, festivals en nog eens festivals

Het vorige lange weekend is nog maar net voorbij of het volgende staat alweer voor de deur: het Pinksterweekend.

Zondag en maandag, Eerste en Tweede Pinksterdag, wordt binnen het christendom de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hoe Nederland dat viert? Met festivals, heel veel festivals.

Vorig jaar was het Olympisch Stadion een van de locaties van The Flying Dutch

Bij Pinksteren denk je misschien al snel aan Pinkpop. Niet onterecht, want het driedaagse popfestival in Landgraaf was de afgelopen 47 jaar slechts vijf keer in een ander weekend.

Zaterdagavond zullen de ogen vooral gericht zijn op Justin Bieber. Pinkpopbaas Jan Smeets moest wel even wennen aan de keus voor deze hoofdact, vertelde hij op NPO Radio 1. "De rest van de organisatie heeft er best wel lang over moeten doen om mij te overtuigen. Maar nu sta ik pal achter het programma", zei Smeets. Verder staan onder andere Green Day, Martin Garrix en Kings of Leon dit weekend op het Limburgse podium.

Maar er is meer. In Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam draaien bekende Nederlandse dj's op The Flying Dutch. Alle artiesten gaan per helikopter naar de drie steden. Iedereen zal alle artiesten zien, maar in een andere volgorde.

In de hoofdstad is verder nog Amsterdam Open Air, De Zon 2017, Pleinvrees am strand en het Vondelfestival. Bij dat laatste ga je door het Vondelpark langs verschillende gebouwen en artiesten.

Ben je meer een kunstliefhebber, dan kan je terecht in de binnenstad van Zwolle, daar is dit weekend Zwolle Unlimited. Dit festival vraagt geen entree, maar is ook niet gratis. Hoe dat zit? Je bepaalt aan het eind van ieder optreden zelf hoeveel je ervoor overhebt.

Christenen bidden, preken en zingen tijdens Pinksteren samen op het festivalterrein van Walibi in Biddinghuizen

Veel christelijke jongeren komen bijeen in Biddinghuizen (ja, dezelfde locatie als Lowlands), want daar is dit weekend het festival Opwekking. Wat 47 jaar geleden begon als een kampeeruitje van een klein groepje christenen, is inmiddels ietwat uit de hand gelopen: zo'n 65.000 mensen komen jaarlijks op het festival af.

En ook in het noorden van het land zijn de mensen op de been: al meer dan 100 jaar wordt op pinkstermaandag de Elfstedentocht georganiseerd. De deelnemers starten en finishen in Bolsward en komen tussendoor langs de andere tien Friese elf steden, een totale lengte van 235 kilometer. Eerst vertrekken zo'n 3500 motorrijders, erachteraan starten 15.000 mensen op de fiets.

Veel mensen gaan op Tweede Pinksterdag naar de meubelboulevard

Tweede Pinksterdag inruilen?

Pinksteren is uit het christelijke geloof voortgekomen. Maar als het aan drie remonstrantse theologen ligt, is het binnenkort afgelopen met het lange weekend. Zij schreven gisteren in NRC Handelsblad dat Tweede Pinksterdag beter kan worden ingeruild voor een vrije dag tijdens het Suikerfeest, waarbij het einde van de Ramadan wordt gevierd. Maak er een feest van verbinding van, want Tweede Pinksterdag is nu vooral een feestdag voor de keukengigant, de autodealer en de meubelwinkel, aldus de theologen.

Een van hen is Christa Anbeek. Volgens haar is Tweede Pinksterdag een makkelijke dag om weg te geven, omdat er religieus gezien die dag niet veel gebeurt. "En het is goed om de uitwisseling tussen de verschillende geloofsgroepen te bevorderen", zei Anbeek op NPO Radio 1.

Wat doet het weer?

En dan nog de hamvraag: wordt het dit weekend eigenlijk wel festivalweer? "Ja, maar vooral zondag. Dan wordt het een droge dag met zo'n 20 graden", vertelt NOS-weervrouw Willemijn Hoebert. "Morgenochtend trekken buien over ons land en is er ook kans op onweer. Maandag is er opnieuw kans op nattigheid, vooral in het noorden en westen. Ook dan wordt het zo'n 20 graden."

Tot slot: als je ons land verlaat per vliegtuig, pas dan op voor lange wachttijden bij Schiphol, want zij waarschuwen voor een druk Pinksterweekend. Zowel vandaag als maandag zijn piekdagen met meer dan 200.000 passagiers, en ook op zaterdag en zondag wordt het druk.

Fijn weekend!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl