'0,3 graden warmer door klimaatbesluit VS'

Trump tijdens de bekendmaking dat Amerika uit het klimaatakkoord stapt AFP

Door het Amerikaanse besluit om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, kan de aarde 0,3 graden extra opwarmen. Dat schat de VN-klimaatorganisatie WMO.

Er zijn geen klimaatmodellen beschikbaar die er rekening mee houden dat Amerika zich niet houdt aan de milieubesparende maatregelen uit het akkoord. Volgens WMO-klimaatonderzoeker Deon Terblanche is de extra opwarming van 0,3 graden een inschatting van het somberste scenario.

Terblanche zegt ook dat totaal onduidelijk of Amerika na dit besluit meer of minder broeikasgassen zal uitstoten. Nu is het land de een na grootste vervuiler ter wereld, na China.

'Heel moeilijk'

In het klimaatakkoord van Parijs sprak de internationale gemeenschap af om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden. "Zonder Amerika wordt het heel moeilijk om dat doel te bereiken", zegt Johannes Cullmann, een andere klimaatonderzoeker van de WMO.

President Trump maakte gisteren bekend dat de VS zich terugtrekt uit het klimaatakkoord omdat de deal slecht zou zijn voor het land. Hij zei dat hij wel opnieuw wil onderhandelen over andere klimaatafspraken. De Amerikaanse president wil naar eigen zeggen "een eerlijker deal voor de VS en zijn arbeiders".

Voormalig president Obama, die het klimaatakkoord van Parijs in 2015 ondertekende, veroordeelt de beslissing van zijn opvolger. "De VS komt in een rijtje met een handvol landen die de toekomst afwijzen", zegt hij. Ook Europese leiders zijn tegen het besluit van Trump.