NOS NieuwsAangepast

Kamp: ik weet niets van defensiedeals bij autobedrijven

Minister Kamp vindt het logisch dat hij buiten beschouwing blijft bij een onderzoek naar een omkoopschandaal over de aanbesteding van politie- en defensieauto's.

Het onderzoek richt zich op de omkoping van ambtenaren door autobedrijf Pon. Het bedrijf zou om opdrachten binnen te halen ambtenaren privévoordelen hebben gegeven bij onderhoudsbeurten.

Henk Kamp kreeg ook een dienst van Pon aangeboden, in hetzelfde jaar dat het ministerie van Defensie een aanbesteding aankondigde voor nieuwe legervoertuigen. Dat contract werd door Pon in december 2013 binnengehaald.

Kamp zegt niets te weten van "defensiedeals", zo zei hij vanmorgen voor het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering. Hij vindt het niet gek dat hij buiten beschouwing blijft. "Waar moet ik van worden onderzocht?"

Het OM heeft geen verdenkingen tegen Henk Kamp, lieten ze al eerder weten.

Ik ben niet zo goed in kortingen. Ik vraag er nooit om. Ik was dus op een Egyptische markt, ik heb ook daar geen korting bedongen

Minister Kamp van Economische Zaken

Eerder deze week berichtte Nieuwsuur dat er tegen ambtenaren van Defensie strafrechtelijke vervolging wordt ingesteld vanwege aanwijzigingen van strafbaar handelen. Ook werden ambtenaren ontslagen vanwege privévoordelen die ze bij autobedrijf Pon gekregen zouden hebben.

Nieuwsuur meldde ook dat het Openbaar Ministerie dergelijke aanwijzingen voor strafbaar handelen door minister Kamp niet heeft uitgezocht, maar dat is volgens Kamp niet vreemd.

Kamp liet in 2006 zijn privéauto, aangeschaft in Duitsland, apk-keuren bij de autohandelaar, blijkt uit een interne mail van Pon. Het bedrijf is geen standaardgarage voor particulieren.

Eigen dealer

"Ik heb elf jaar geleden een auto uit Duitsland gehaald, een vijf jaar oude cabrio, die heb ik naar Pon in Leusden gebracht en daar hebben ze er wat dingen aan gedaan. Ik heb daar een rekening voor gekregen en die heb ik betaald."

Kamp zegt niet meer te weten waarom hij de auto naar Pon bracht.

"Als ik nou terugkijk op wat er gebeurd is destijds dan had ik die auto niet naar Pon in Leusden moeten brengen maar naar mijn eigen dealer in Zutphen, dat was beter geweest", zegt Kamp wel.

Maar "ik heb niet het idee dat ik een navigatie voor 250 euro heb gekregen", zegt hij.

Dinsdag heeft Kamp de factuur teruggevonden waar het om ging. "Op die factuur staat ook een korting vermeld. Als een bedrijf een korting geeft, moet het dat zelf weten, ik heb er niet om gevraagd. Maar ik heb gewoon de rekening betaald."

Gevraagd naar het soort korting op de factuur zegt Kamp: "Ik heb geen verstand van kortingen. Ik vraag er nooit om. Ik ben er heel slecht in. Zelfs op een markt in Egypte vraag ik geen korting."

De Telegraaf berichtte vanmorgen dat twee ontslagen en van corruptie verdachte medewerkers van Defensie een integriteitsklacht indienen tegen Kamp. De oud-medewerkers vinden het onverteerbaar dat Kamp zich niet hoeft te verantwoorden. Volgens hen ontving Kamp wel degelijk gunsten, vergelijkbaar met die waar zij voor zijn vervolgd. Defensie heeft de klacht ontvangen en deze wordt momenteel bestudeerd.

Kamp wil daar niet verder op ingaan. "Ik begrijp dat er strafzaken lopen, mensen verdedigen zich en het is aan hen hoe ze dat doen, dus ik heb daar geen commentaar op."

Kamp: ik weet niks van 'defensiedeals'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl