Ronaldo viert zijn treffer tegen Atlético
NOS VoetbalAangepast

Ronaldo verslaat Messi dit seizoen op vrijwel alle fronten

Tijdens de Champions League-finale tussen Real Madrid en Juventus, morgenavond om 20.45 uur, zullen veel ogen weer gericht zijn op Cristiano Ronaldo. Toont de Portugees opnieuw aan dat hij op dit moment de beste voetballer ter wereld is? Of blijft dat toch Lionel Messi, die de finale net als vorig jaar achter de tv zal moeten bekijken?

Het is al jarenlang een favoriete discussie onder voetballiefhebbers: wie van de twee is er beter? Als we dit seizoen doornemen, wint Ronaldo op bijna alle fronten.

Ronaldo tilt EK-beker omhoog

Successen met eigen land: 1-0 voor Ronaldo

Ronaldo werd Europees kampioen met Portugal, Lionel Messi verloor met Argentinië de finale van de Copa América. Als het om successen met het eigen land gaat, is het eerste puntje voor de Portugees. Ook in de WK-kwalificatiereeks staat Ronaldo (9 goals in 5 duels) er veel beter voor dan zijn rivaal.

Ook al speelde hij door een knieblessure slechts 25 minuten mee in de EK-finale, iedereen herinnert zich van de eindstrijd alleen nog de huilende Ronaldo. Wie weet nog wie het beslissende doelpunt voor Portugal maakte? Aanvaller Éder werd door de bondscoach niet eens opgenomen in de selectie voor de Confederations Cup.

Lionel Messi na de verloren finale van de Copa América

Messi miste in de finale van de Copa América tegen Chili een strafschop. Hij stopte als international, kwam weer terug, schold tijdens de WK-kwalificatie een scheidsrechter uit en werd voor vier duels geschorst. Dat werd later teruggebracht naar één. Ondertussen staat Argentinië slechts vijfde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep.

Cristiano Ronaldo is blij na de winst op Malaga: Real Madrid is kampioen

Primera División: 2-0 voor Ronaldo

Real Madrid veroverde dit seizoen voor het eerst in vijf jaar de Spaanse landstitel. Toegegeven: Messi maakte in de Primera División meer doelpunten dan Ronaldo: 37 om 25. En ook in de onderlinge duels was Messi beter. Bij de 1-1 in Barcelona stonden de supersterren droog, bij de 3-2 zege van de Catalanen in Madrid sloeg Messi twee keer toe.

Maar het gaat om de prijzen, dus het punt is voor Ronaldo.

Copa del Rey: 2-1 voor Ronaldo

Het is ook in Spanje slechts een troostprijs, maar Barcelona veroverde voor het derde jaar op rij de Copa del Rey. Met dank aan Messi: de Argentijn maakte vijf goals in het bekertoernooi, waaronder eentje (en een assist) in de finale, die met 3-1 werd gewonnen van Deportivo Alavés.

Ronaldo zet daar één bekerdoelpuntje tegenover en werd met Real al in de achtste finales uitgeschakeld door Celta de Vigo. Dit punt gaat duidelijk naar Messi: 2-1.

Real Madrid verslaat Kashima Antlers na verlenging

WK voor clubteams: 3-1 voor Ronaldo

En dan was er dit seizoen nog een beker te winnen: het WK voor clubteams. Ook dit punt gaat naar Ronaldo. Real Madrid werd in december in Yokohama de beste club van de wereld na een 4-2 zege op Kashima Antlers. Ronaldo was maar weer eens goed voor een hattrick.

Doelpunten: 3-2 voor Ronaldo

Op het gebied van doelpunten maken moest Ronaldo voor het eerst in drie seizoenen zijn meerdere erkennen in Messi. De Portugees kwam tot 36 doelpunten: 25 in de competitie, 10 in Europa en 1 in de beker. De kleine Argentijn vond 54 keer het net: 37 in de competitie, 11 in de Champions League, 5 in de beker en eentje in de Spaamse Supercup.

Messi verdiende met zijn 37 competitiegoals bovendien de Gouden Schoen als Europees topscorer. Vóór Bas Dost, die met zijn 34 goals voor Sporting Portugal eigenlijk ook wel een half puntje verdient.

Doelpunten (alle competities) in afgelopen vijf jaar

RonaldoMessi
2016/20173654
2015/20165541
2014/20156158
2013/20145141
2012/20135560
Ronaldo: weer een droom die uitkomt

Gouden Bal: 4-2 voor Ronaldo

Wie anders dan Ronaldo kreeg in december de Gouden Bal uitgereikt als beste voetballer ter wereld. De Portugees kreeg de door France Football uitgeloofde Ballon d'Or voor de vierde keer en nadert daarmee Messi, die al vijf Gouden Ballen in zijn prijzenkast heeft staan en dit jaar tweede werd.

En er was nog een bonus: vanwege onenigheid tussen France Football en de FIFA kwam de wereldvoetbalbond dit seizoen met een eigen prijs: de Player of the Year Award. De niet geheel verrassende winnaar: Ronaldo.

Cristiano Ronaldo heeft nu ook zijn luchthaven

Standbeelden: 5-2 voor Ronaldo

Ook rond de standbeelden van Ronaldo en Messi was het een en ander te doen. Een standbeeld van Messi in Buenos Aires werd in januari door onbekenden vernield: alleen Messi's benen bleven staan. Ronaldo kreeg een bronzen borstbeeld op zijn geboorte-eiland Madeira, maar dat werd door de slechte gelijkenis voer voor creatievelingen.

Toch is het punt voor Ronaldo. Want het borstbeeld staat wel voor de luchthaven van Madeira die sinds maart zijn naam draagt: Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo is de grote held in de kwartfinales van de Champions League tegen Bayern München

Champions League: 6-2 voor Ronaldo

En dan het sluitstuk: Ronaldo kan morgenavond voor het tweede opeenvolgende jaar de Champions League winnen. Messi werd dit seizoen met Barcelona voor het tweede jaar op rij in de kwartfinales uitgeschakeld. Het moge duidelijk zijn: ook in Europa is Ronaldo Messi de baas.

Toegegeven: Messi maakte dit seizoen meer doelpunten in Europa (11 om 10). Maar Ronaldo schoot vijf keer (al dan niet in buitenspelpositie) raak tegen Bayern München en staat in de Champions League nu op 103 goals, tegen 94 voor Messi. En de Portugees heeft nog een wedstrijd tegoed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl