Hammer Series: een totaal nieuw soort wielerwedstrijd, mét Dumoulin

Dumoulin opent Hammer Series op eigen wielerbaan

"Als we als sport willen groeien, moeten we met iets nieuws komen." Het waren de woorden van Iwan Spekenbrink, teammanager van Sunweb, bij de presentatie van de Hammer Series.

'Iets nieuws' is het, want de Hammer Series is geen rittenkoers of wielerklassieker zoals we die kennen. Wat is het dan wel? Tijd voor een handleiding, want vandaag begint de eerste editie in Limburg.

Hoe werkt het?

Bij de Hammer Series gaat het ten eerste niet om de beste renner, maar om de beste ploeg.

Het klassement wordt opgemaakt over drie dagen, over drie onderdelen: er is een klimkoers, een sprintwedstrijd en een afsluitende achtervolgingsrace.

Elk team bestaat uit zeven renners, van wie er voor elk onderdeel vijf mogen worden opgesteld.

Per onderdeel moeten de teams zo veel mogelijk punten verdienen. De ploeg met de meeste punten wint het onderdeel.

Er wordt elke dag gefietst in rondes, zodat het publiek de renners meer dan één keer voorbij ziet komen.

Vrijdag bestaat de klimkoers uit 11 rondes van 7 kilometer, met daarin twee klimmetjes. Elke ronde liggen er punten klaar voor de teams van de eerste tien renners die over de streep komen.

Zaterdag staat er een sprintkoers op het programma. Die wordt op een vlak parcours rond Sittard-Geleen verreden en bestaat uit 8 rondes van 12,4 kilometer. Ook hier zijn elke ronde punten te verdienen voor de eerste 10 renners.

Kat-en-muisspel

In de klim- en de sprintrace zijn ook bonificatieseconden te verdienen voor de beste 10 ploegen uit het eindklassement.

Die bieden weer voordeel voor zondag, want dan wordt de afsluitende ploegenachtervolging over 50 kilometer gereden. Er wordt gestart in de volgorde van het ploegenklassement over de eerste twee dagen.

Het verschil tussen de ploegen op de ranglijst wordt omgezet in tijd, waar ook de bonificatieseconden bij worden geteld. Dus hoe meer seconden voorsprong de ploegen op vrijdag en zaterdag hebben verzameld, hoe eerder ze aan de tijdrit mogen beginnen.

Het wordt een kat-en-muisspel in de finale, want het team dat als eerste over de finish komt, wint de Hammer Series.

Als een team na twee dagen derde staat, kan het dus alleen nog winnen door de nummer een en twee zondag in de achtervolging in te halen.

Wie staan er aan de start?

Tom Dumoulin rijdt in Limburg z'n eerste koers na zijn Giro-winst.

De wedstrijd wordt georganiseerd door Velon, een samenwerkingsverband tussen tien WorldTour-wielerploegen. Zij trekken in veel zaken samen op, en organiseren nu ook voor het eerst een koers.

Er staan dus veel grote ploegen aan de start: twaalf WorldTour-teams sturen een afvaardiging naar Limburg en er doen vier pro-continentale teams mee.

Naast Dumoulin zijn topsprinters André Greipel, Dylan Groenewegen en Fernando Gaviria en klassiekerspecialisten Philippe Gilbert en Sep Vanmarcke de blikvangers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl