Een visserskotter bij Katwijk

Onbedoeld gevangen vis ligt straks in supermarkten

Schar, wijting en steenbolk: weinig populaire vissen die maar zelden op de Nederlandse eettafel belanden. Ze worden als bijvangst veel opgevist door tong- en scholvissers, maar weinig gegeten. Daar willen supermarktketens Plus, Dekamarkt en Landmarkt nu verandering in brengen.

De bedrijven maken vandaag bekend bijvangstvis in hun supermarkten te gaan verkopen. Hoeveel van de vis ze zullen aanbieden, en in welke vorm, is nog niet duidelijk. Maar milieuorganisatie Good Fish Foundation, mede initiatiefnemer van het plan, is blij.

De organisatie schat dat er jaarlijks ruim 70 miljoen kilo vis onbedoeld uit de Noordzee wordt gehaald als bijvangst van de visserij naar tong en schol. Een deel daarvan is niet geschikt voor menselijke consumptie en wordt vervolgens vaak weer teruggegooid, waarna een groot deel sterft.

Lekkere vis

Een ander deel is wel te eten, maar is bij consumenten niet in trek. Volgens Good Fish Foundation gooien vissers die soorten soms terug in zee. Door soorten als schar, wijting en steenbolk populairder te maken, gaat de prijs wellicht omhoog.

"Als we vissen als schar meer gaan eten, kunnen vissers meer verdienen aan deze soorten en hoeft er minder hard op tong en schol gevist worden. Dan zal er ook minder bijvangst zijn. En het is lekkere vis", zegt Christien Absil van de organisatie.

Schar

Volgens vissers klopt het niet dat de vissoorten nu voor een groot deel worden teruggegooid. "De soorten waarmee ze koketteren namen we sowieso al mee naar het land", zegt schipper Cor Vonk in het NOS Radio 1 Journaal. "Jammer van deze actie is dat er een verkeerd beeld wordt neergezet van de visser."

Andere vissers wijzen erop dat de vissoorten nu vooral naar Zuid-Europa gaan, omdat de Nederlandse consument er simpelweg niet op zit te wachten.

"Onbekend maakt onbemind", zegt Christien Absil van de Good Fish Foundation. "Je moet ergens beginnen om de bekendheid van deze vissoorten te verbeteren."

Teruggooien

Nederlandse visserijen zitten met hun handen in het haar met de bijvangst van kleinere vissoorten. De Europese Unie verplicht ze alle vis die ze vangen aan land te brengen.

Dat moet ervoor zorgen dat ze gerichter gaan vissen. Deze maatregel wordt tussen 2015 en 2019 geleidelijk ingevoerd.

Maar veel vissers vrezen dat een verplichting om moeilijk verkoopbare vis aan land te halen ze de das om zal doen. Dinsdag boden tientallen Nederlandse vissers nog een petitie aan de Europese Commissie aan tegen het verbod op teruggooien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl