Een scène uit House of Cards
NOS Nieuws

Dit is waarom je zo graag kijkt naar series met een 'bad guy'

Wat hebben series als House of Cards, Dexter, Breaking Bad en Narcos gemeen? De hoofdpersoon is een 'bad guy'. En daar kijken we blijkbaar graag naar, want de series zijn ongekend populair.

Begin deze week werd het langverwachte vijfde seizoen van House of Cards online gezet, waarin hoofdpersoon Frank Underwood meedogenloos is in zijn acties om zo veel mogelijk macht te krijgen in Washington.

Waarom kijken we zo graag naar series met 'slechte' hoofdpersonen? Monique Timmers is mediapsycholoog aan de Universiteit van Amsterdam en deed hier onderzoek naar. Ze stelde zichzelf diezelfde vraag. "Maar ook waarom we zolang trouw blijven aan die hoofdpersoon", zegt ze in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Met haar onderzoek focuste ze zich op de serie Dexter, omdat dat een van de eerste series was die heel duidelijk een 'bad guy' als hoofdpersoon had.

"Kijkers vinden Dexter sympathiek, ook al is hij een seriemoordenaar", zegt Timmers. "Als kijker moeten we een hoofdpersoon ook sympathiek of leuk vinden, omdat we er ons anders niet mee kunnen vergelijken. Dan vinden we het niet leuk om naar de serie te kijken."

Daarom doen makers er alles aan om ervoor te zorgen dat kijkers het slechte gedrag van de hoofdpersoon goedpraten. "Je moet als kijker nadenken over het gedrag van zo'n hoofdpersoon. Bij Dexter weet je als kijker dat hij een slechte jeugd heeft gehad. En de personen die hij vermoordt, zijn alleen maar slechte mensen."

Als je begrijpt waarom hoofdpersonen bepaalde dingen doen, ook al zijn die dingen nog zo slecht, dan zorgt dat ervoor dat je als kijker trouw blijft aan die persoon. "Dan krijg je empathie en daardoor blijf je iemand sympathiek vinden", zegt Timmers.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

House of Cards

Bij Dexter is het dus vrij duidelijk wat de reden van zijn slechte gedrag is, maar bij Frank Underwood in House of Cards is dat minder het geval.

"In het begin is hem wel iets geflikt", zegt Timmers. "Hij kon minister van Buitenlandse Zaken worden, maar werd dat niet. Daar wilde hij wraak voor nemen. We kunnen ons allemaal wel iets voorstellen bij machtsspelletjes. Dus in die zin kon je hem nog wel sympathiek vinden."

De kijker kan tijdelijk zijn morele overtuiging opzij zetten.

Monique Timmers

Daarnaast vinden we het gewoon leuk om naar series te kijken met een 'bad guy', omdat hij slechte dingen doet. "De kijker kan tijdelijk zijn morele overtuiging opzij zetten."

Volgens Timmers zijn series met slechte hoofdpersonen echt iets van deze tijd. "Als kijker moet je nadenken over het gedrag en de gelaagdheid van de karakters, dat is ook in House of Cards het geval. En dat is op zich al een bron van plezier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl