Aangepast

Drie scenario's nu Trump zich terugtrekt uit het klimaatakkoord

De VS trekt zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat is nogal wat, want dat akkoord wordt gezien als doorbraak in de strijd tegen klimaatverandering. Wat staat de wereld te wachten?

Net zoals het voorspellen van klimaatverandering tricky business is, geldt dat ook voor de gevolgen van een eventuele Amerikaanse terugtrekking. Je kan eindeloos scenario's schetsen, maar we hebben de drie belangrijkste voor je op een rijtje gezet in de video hieronder.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In 2015 tekenden bijna 200 landen het klimaatakkoord, met als doel opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, het liefst 1,5 graad. Het was bijzonder dat bijna alle landen zo'n akkoord ondertekenden, ook al is met die maatregelen pas een klein begin gemaakt.

Vooral dat landen als China (en eerder ook de VS) meedoen, is opvallend. Het zijn grootvervuilers, absoluut noodzakelijk om erbij te betrekken. Klik hieronder op de kaart om te zien hoeveel CO2 landen uitstoten, en welke landen het akkoord ondertekend hebben.

Het is dan ook een flinke klap (zie ook hoe de EU-voorzitter Donald Tusk de Amerikanen bijna smeekt om erin te blijven). De VS was in 2015 verantwoordelijk voor zo'n 14 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar hoeveel warmer wordt de aarde als Amerika zich niet aan de afspraken houdt?

"Het is heel lastig om daar een getal op te plakken", legt weerman Gerrit Hiemstra uit. "Je suggereert dan een nauwkeurigheid die er simpelweg niet is. Veel veranderingen zijn pas net in gang gezet. Bovendien staat er gewoon een Amerikaanse handtekening onder het akkoord, en het terugdraaien van alle maatregelen gaat weer een paar jaar duren." En daar komt nog bovenop dat sommige Amerikaanse staten gewoon doorgaan met hun plannen om opwarming tegen te gaan, wat Trump ook doet.

Geen getallen dus, maar wel deze scenario's

Scenario 1: Trump trekt zich terug, maar voor het klimaat maakt dat niet zo veel uit

Het proces om de opwarming van de aarde tegen te gaan is al grotendeels in gang gezet. De hele wereld is al druk bezig met duurzame energiebronnen, en dat gaat zonder Trump gewoon door.

Daar komt bij dat de EU en China zich nu juist extra hard willen maken voor het klimaat. De Chinezen willen zelfs een 'groene alliantie' sluiten met de EU. En daar komen sommige Amerikaanse staten nog bij, die zelfstandig genoeg zijn om tegen federaal Amerikaanse beleid te vechten en hun eigen maatregelen door te voeren (zie ook: Californië).

Scenario 2: Het maakt wel wat uit; als Trump ermee stopt, doen andere landen dat ook

Amerika stoot veel CO2 uit. Als de VS daar niks meer aan wil doen, waarom zouden kleinere landen dat dan wel doen? Volgens de theorie van de druppel-op-de-gloeiende-plaat heb je als kleiner land dan weinig impact meer. De mogelijkheid van een domino-effect is aanwezig, al lijken de internationale reacties op het dreigende besluit van Trump daar nog niet op te wijzen.

Scenario 3: Of 'de VS er nou in blijft of niet, het effect is een beetje hetzelfde

Stel nou dat Trump toch nog in het akkoord blijft, dan is het de vraag of hij echt wat gaat doen met de gemaakte afspraken. Trump is veel klimaatmaatregelen die onder Obama in gang zijn gezet al aan het terugdraaien.

Daarnaast zijn de afspraak in het klimaatakkoord niet bindend - al ervaren veel landen dat wel zo. Maar cynici zeggen dat áls Trump er in blijft, de gemaakte afspraken sowieso niet veel meer waard zijn. Trump hoeft zich daar binnen het akkoord gewoon niet aan houden.

Sterker nog, er zijn zelfs mensen die zeggen dat het klimaatakkoord zonder Trump beter af is. Een Trump die mokkend in het akkoord blijft maar afspraken niet nakomt en maatregelen niet neemt, kan zelfs schade toebrengen aan het akkoord door het af te zwakken.

Deel artikel: