NOS SportAangepast

'Misschien heeft Kiki hulp van buiten nodig'

"We kennen allemaal die nachtmerrie waarin iemand achter je aanzit en je zelf niet weg kunt komen of schreeuwen. Dat is wat Kiki heeft op een tennisbaan. Dat gun je niemand."

Raemon Sluiter weet als coach het allerbeste wat er in het hoofd van zijn pupil Kiki Bertens omgaat.

Sluiter luidt noodklok en legt ziel Bertens bloot

Na het behalen van de laatste vier vorig jaar, waren de verwachtingen rondom Bertens hooggespannen. Maar de Wateringse sneuvelde al in de tweede ronde van Roland Garros. "Er was paniek in mijn hoofd. Ik voelde me geen moment los en had last van zenuwen", verklaarde ze na haar uitschakeling.

Qua vorm zat het wel goed, Bertens won vorige week nog het WTA-toernooi van Nürnberg. Vooral het mentale aspect brak haar op in Parijs. Dat zag ook haar coach. "Gisteren stond er een doodongelukkig iemand op de baan", aldus Sluiter.

Hij vervolgt: "Ik wil dat ze met een goed gevoel de baan opgaat en alle energie gebruikt om te strijden tegen haar tegenstander in plaats van tegen zichzelf. Misschien is daarbij een externe partij nodig."

Sluiter doelt op hulp van een specialist, een zogeheten 'mental coach'. "Ik ben zelf depressief geweest. Ik moest van niemand hulp hebben en zou er zelf wel uitkomen. Drie jaar later lag ik nog steeds op de bank met de gordijnen dicht. Het zal uit Kiki zelf moeten komen. Zij moet de stap zetten."

Poppenkast

Aan Sluiter heeft Bertens in ieder geval een coach die inmiddels goed kan relativeren. Dat doet hij bewust. "We praten er heel serieus over, maar in het licht van de gebeurtenissen verder in de wereld is dit natuurlijk een poppenkast."

"Ik doe mijn best om het Kiki af en toe wat luchtiger in te laten zien. Misschien kan iemand mij daar nog veel beter bij helpen."

Een dag na haar uitschakeling in het enkelspel ging het Bertens overigens een stuk beter af in het damesdubbelspel. Samen met de Zweedse Johanna Larsson bereikte ze de tweede ronde dankzij een 6-1, 6-1 zege op het Franse koppel Giulia Morlet/Diane Parry.

Bertens wint op Roland Garros wel in het dubbelspel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl