NOS NieuwsAangepast

Meer doden en ontheemden door de Sri Lankaanse modderstromen

Sri Lanka staat voor een groot deel blank. De afgelopen dagen is het land geteisterd door zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Meer dan 100.000 mensen hebben huis en haard moeten verlaten, 203 mensen zijn omgekomen.

Het land is gewend aan regen in deze periode. Van april tot juli is het altijd regenseizoen. Maar dit keer trekt er een moesson uit het zuidwesten over. Die zorgt voor extreem veel regenval in een relatief korte periode.

Meer doden en ontheemden door de Sri Lankaanse regenval

Wat de situatie vooral zo gevaarlijk maakt zijn modderstromen. Sri Lanka heeft er steeds vaker last van, doordat er veel bomen worden gekapt. Dit ontboste land wordt gebruikt om thee- en rubberplantages te bouwen.

Door het kappen van bomen spoelt de grond makkelijker weg. Dat is gevaarlijk; zo'n modderstroom sleurt alles mee wat het op zijn pad tegen komt. En veel huizen in Sri Lanka zijn gebouwd op heuvels en hellingen.

De overheid wil nu de bouwwetten aanscherpen en mensen vervolgen die illegaal huizen bouwen op gevaarlijke plekken. "Als we deze krankzinnige situatie nu niet aanpakken, krijgen we een nog veel grotere ramp", zegt de minister van rampenbeheer Anura Yapa.

De moesson blijft nog wel even actief en Sri Lanka zal zich de komende maanden moeten opmaken voor meer overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl