Amerikaanse ambassade blijft voorlopig in Tel Aviv

Aangepast
De Amerikaanse president en de Israëlische premier Netanyahu tijdens Trumps recente bezoek aan Israël Reuters

President Trump lost één van zijn verkiezingsbeloftes voorlopig niet in. Tijdens de campagne zei hij dat de Amerikaanse ambassade in Israël zou verhuizen "naar de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, Jeruzalem". Maar vandaag besloot hij om vooralsnog alles bij het oude te laten. De ambassade blijft in Tel Aviv.

Trump wil daarmee de kans op een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen zo groot mogelijk maken, melden bronnen. En de verhuizing naar Jeruzalem zou zeker in de Arabische wereld voor enorme woede zorgen.

Annexatie

Net als de meeste landen hebben de Amerikanen hun ambassade in Tel Aviv, omdat ze Jeruzalem niet erkennen als de hoofdstad van Israël. Na de zesdaagse oorlog in 1967 annexeerde Israël Oost-Jeruzalem, en riep het de hele stad uit tot hoofdstad. Maar de meeste landen, inclusief de VS, erkennen die annexatie niet. Daarom willen ze er hun ambassade niet vestigen.

De belofte van Trump was in de Amerikaanse politiek niet uitzonderlijk: Bill Clinton en George W. Bush gingen hem voor. Maar net als Trump kwamen zij eenmaal gekozen terug op hun toezegging.

Zes maanden

In 1995 nam het Amerikaanse Congres een wet aan die bepaalde dat de ambassade naar Jeruzalem moest verhuizen. Maar de president kan dat tegenhouden als dat volgens hem in het nationale belang is. Iedere zes maanden moet hij daarvoor wel een verklaring (een waiver) ondertekenen. En dat heeft Trump nu gedaan.

Toch staat hij volgens bronnen nog steeds achter zijn belofte om de ambassade uiteindelijk te verhuizen. Dus over een half jaar is er opnieuw een kans dat de ambassade moet verhuizen.

STER Reclame