AFP

Alle Nederlandse scholieren die betrokken waren bij het busongeluk in Noord-Frankrijk zijn weer terug in Nederland. De leerlingen zijn opgevangen in de aula van hun school, het Strabrecht College in Geldrop, waar ook hun familie was.

Dat was een emotionele bijeenkomst, vertelt afdelingsdirecteur van de school Hans Abels. "U kunt zich voorstellen dat als je als ouder 's ochtends om 04.30 uur een bericht krijgt met 'er is iets met je kind' en je moet vervolgens tot 20.30 uur wachten voordat je je kind weer in de armen kunt sluiten, dat er dan zeker wat tranen komen."

Leerlingen busongeluk Frankrijk weer thuis

Vier docenten blijven vannacht in het ziekenhuis, drie ter observatie. De vierde wordt vanavond nog geopereerd aan zijn heup, volgens de school. De begeleiders zaten voor in de bus toen die op de vrachtwagen botste. Ook de zwaargewonde buschauffeur ligt nog in het ziekenhuis.

Zestien leerlingen wilden niet meer met de bus mee terug reizen. Zij waren in auto's van ouders gestapt die naar Noord-Frankrijk waren afgereisd nadat ze van het ongeluk hadden gehoord. De bus en de auto's zijn onder begeleiding van de Franse politie in een colonne naar de Frans-Belgische grens gereden.

"Dat was de keuze van de kinderen en dat respecteren we natuurlijk", vertelt Abels. "We willen vooral recht doen aan alle emoties die momenteel spelen. We begrijpen natuurlijk ook de ongerustheid van de ouders."

De kinderen zijn vooral onder de indruk van hun gewonde docenten, gaat Abels verder. "Zij zagen dat hun docenten bekneld zaten en gewond waren. Ze wisten niet hoe het met hen gesteld was. Dat heeft enorm veel indruk gemaakt." De leerlingen hebben geholpen kort na het ongeluk. "De kinderen hielpen elkaar, maar ook de docenten uit de bus."

Leerlingen haalden gewonde docenten uit bus

De leerlingen van een mavo-3-groep van het Strabrecht College in Geldrop waren onderweg naar Londen, toen de bus waarin ze zaten vanochtend vroeg bij Calais tegen een vrachtwagen botste.

22 van de 56 inzittenden van de bus moesten naar het ziekenhuis. De meesten hadden lichte verwondingen, behalve de buschauffeur. Hij werd met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Lille gebracht.

Een aantal docenten van het Strabrecht College reisde na het ongeluk vanuit Noord-Brabant naar Frankrijk om leerlingen en collega's bij te staan.

De medewerkers van de school proberen op dit moment zoveel mogelijk ondersteuning te bieden: aan de kinderen, maar ook aan de ouders. "We willen dit samen met de kinderen afsluiten de komende dagen. We gaan eerst in de gaten houden welke behoeftes er zijn."

STER reclame