ANP
NOS NieuwsAangepast

Kippenboeren moeten minder fijnstof gaan uitstoten

De uitstoot van fijnstof uit stallen met pluimvee moet binnen tien jaar gehalveerd zijn. Dat heeft het demissionair kabinet besloten. Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van fijnstof negatieve effecten heeft op de gezondheid van omwonenden van pluimveebedrijven. Zo krijgen ze vaker een longontsteking.

Kippenboeren stoten meer fijnstof uit dan andere veehouders in Nederland. Het kabinet wilde daar samen met de sector wat aan doen, maar in februari trokken de boeren zich terug uit het overleg. Daarom komt het kabinet nu zelf met een pakket maatregelen.

Nieuw kabinet

De uitstoot moet met 50 procent omlaag en voor nieuwe stallen moet dat zelfs 70 procent worden. De overheid stelt de komende vier jaar 1,6 miljoen euro beschikbaar voor het ontwikkelen van oplossingen om de uitstoot te verminderen. Een nieuw kabinet moet de maatregelen omzetten in wetgeving.

Fijn stof door scharrelkippen

Volgens Eric Hubers, voorzitter Pluimveehouderij bij LTO Nederland is de uitstoot zo hoog door de overschakeling van legbatterijen en kooien naar 'scharrelstallen'. "In legbatterijen had je bijna geen uitstoot, maar in een scharrelstal ligt een laag strooisel waar de kippen in kunnen stofbadderen en die stof gaat ook de stal uit. De consument wil graag scharrel, het fijnstof is een nadelig gevolg van dit betere dierenwelzijn."

Volgens Hubers is de sector hard bezig met oplossingen. "Er wordt gewerkt aan filtertechnieken en ionisatie, waarbij het stof uit de lucht wordt gehaald. Ook wordt bekeken of we een dunnere laag strooisel in de stallen kunnen leggen, waar de kippen nog wel in kunnen badderen." Hij denkt dat een halvering van de uitstoot haalbaar kan zijn, maar het moet ook betaalbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl