AFP

Rector Leenderd van der Deijl van het Strabrecht College uit Geldrop werd vanochtend uit zijn bed gebeld. Leerlingen op schoolreis naar Londen hadden in Noord-Frankrijk een ongeluk gehad.

"Ongelooflijk. Ontzettende schrik. Ik kon het niet geloven", zegt hij tegen Omroep Brabant. "Je denkt: dit kan niet waar zijn."

Volgens de eerste berichten is de bus op een vrachtwagen gebotst die plotseling afremde, mogelijk doordat de bestuurder in slaap was gevallen. De buschauffeur raakte zwaargewond, onder de vijftig mavo-3-leerlingen en zes begeleiders zijn 18 lichtgewonden.

Het eerste dat hij zei was: ik ben blij dat ik nog leef.

Paul van der Helm over het telefoontje van zijn zoon

De bus was vannacht om 01.00 uur vertrokken voor een dagtrip naar Londen. Vader Paul van der Helm werd drie uur later ook wakker gebeld. Het was zijn zoon, die net uit de verongelukte bus was gehaald.

"Hij was heel erg geschrokken. In shock, dat ze een ongeluk hadden gehad", vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij zat achter in de bus. Het eerste dat hij zei was: ik ben blij dat ik nog leef."

Een groepje docenten is onderweg vanuit Geldrop naar Frankrijk om de slachtoffers te helpen. Van der Deijl onderhoudt contact met Frankrijk, vangt verontruste familieleden op bij school en staat de media te woord. Er wordt nog gekeken wanneer alle inzittenden, die worden opgevangen in een school in Calais, naar huis komen.

Marc Demeure

Het Strabrecht College heeft deze week meer schoolreisjes. De school heeft een andere reis van klasgenoten van de gedupeerde kinderen naar Keulen geschrapt.

Leerlingen uit andere klassen vertrekken vooralsnog zoals gepland. "Dit is de week van de schoolreisjes. We proberen om ook vandaag de school toch zo normaal mogelijk te laten verlopen."

STER reclame