Twee jongemannen worden in Marawi gecontroleerd op wapens
NOS NieuwsAangepast

Ook Tsjetsjeen onder jihad-strijders bij Filipijnse stad Marawi

Onder de gedode opstandelingen in de Filipijnse stad Marawi zijn ook een Tsjetsjeen en een Jemeniet. Eerder werd al duidelijk dat er buitenlanders bij de strijd betrokken waren, maar dan met name uit Maleisië en Indonesië.

De stad werd anderhalve week geleden bestormd door 500 islamitische militanten. De groep noemt zichzelf Maute en wordt gesteund door IS. Volgens correspondent Michel Maas zijn het mensen die eigenlijk in Syrië mee hadden willen vechten, maar die, nu dat moeilijker is, actief worden in de Filipijnen in wat wordt genoemd de volgende jihad.

Zeker 150 doden

Filipijnse regeringstroepen hebben 120 strijders gedood. Daarvan kwamen er 25 uit de Filipijnen. Bij een bombardement op de stad werden per ongeluk ook 11 Filipijnse militairen gedood. 25 anderen kwamen om in de strijd.

Het is nog onbekend hoeveel burgers er zijn gedood in de stad in het zuiden van de Filipijnen. Zondag werden de lichamen van acht mannen gevonden. Ze waren geëxecuteerd.

De bestorming van de stad werd uitgelokt toen een poging van de regering om een belangrijke terroristische leider gevangen te nemen, mislukte. Er braken gevechten uit en de lokale militanten riepen versterking in van Maute. Daarna bestormden ze samen de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl