Isabelle Langerak

Isabelle Langerak was op enkele honderden meters afstand toen in de Afghaanse hoofdstad Kabul vanmorgen een zware autobom explodeerde. "Onwerkelijk...", zegt de Nederlandse aan de telefoon.

"Ik hoorde wel een knal, maar het hardste geluid was dat van de ramen die overal om me heen sneuvelden", zegt ze. Ze zat in een auto die in tegenovergestelde richting van de bomaanslag reed. "Ik was helemaal in de war. Toen zei de chauffeur dat het een explosie was."

Angstig

Isabelle draaide zich om op de achterbank en zag een enorme rookpluim in de lucht. Langzaam kwam het besef wat er precies was gebeurd. "Het was angstig, dat moet ik eerlijk bekennen."

De 25-jarige Nederlandse heeft geluk gehad. Bij de bomaanslag in de buurt van de Duitse ambassade kwamen zeker negentig mensen om het leven, 400 mensen raakten gewond. Verreweg de meeste slachtoffers zijn Afghaanse burgers.

Veel slachtoffers na aanslag Kabul

De Nederlandse ambassade staat in dezelfde wijk. "Zo'n enorme knal had ik nog niet meegemaakt", zegt ambassadeur Geoffrey van Leeuwen in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co."Het hele gebouw trilde en de ramen vlogen open."

Na de explosie nam hij gelijk contact op met zijn Duitse collega's. "Gelukkig, voor zover we nu weten, hebben zij alleen gewonden en geen doden." Van Leeuwen noemt het een barbaarse aanslag op burgers en kinderen.

Isabelle verhuisde zes maanden geleden naar de Afghaanse hoofdstad. Ze werkt bij de communicatieafdeling van een goed doel. Een keer eerder hoorde ze een kleine explosie, vlak bij haar woning. Ook zag ze al eens een grote rookwolk boven de stad, maar het verbleekt allemaal bij de aanslag van vandaag.

"Het is een van de grootste sinds 2001", zegt de Nederlandse. Vanzelfsprekend belde ze na de aanslag haar ouders op.

Heel lastig dat je elkaar niet even vast kunt houden en in de ogen kunt kijken.

Isabelle Langerak

Haar vader en moeder waren opgelucht dat ze in orde was, maar ook geschrokken. Isabelle vindt het op zo'n moment erg jammer dat ze duizenden kilometers verderop zijn. "Heel lastig dat je elkaar niet even vast kunt houden en in de ogen kunt kijken. Ze vinden het ook wel eng."

Haar vader kan er volgens Isabelle nog het beste mee omgaan. "Maar mijn moeder is steeds bezorgd."

Geen twijfel

Toch is ze voorlopig niet van plan terug te keren naar Nederland. De 25-jarige wist van tevoren waar ze aan begon en haalt veel voldoening uit haar werk. "Op dagen als vandaag is het cru om te zeggen, maar ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik doe heel veel nuttig werk."

Haar organisatie levert ontwikkelingshulp in verschillende Afghaanse provincies. Isabelle heeft een jaarcontract en staat, ondanks de explosie vandaag, open voor een eventuele verlenging.

Ze legt uit dat expats in Kabul in een goed beveiligd gebied wonen. Met stevige muren om woningen en strenge checkpoints. Toch werd de bomaanslag gepleegd in een wijk waar veel ambassades staan. Ze hoopt dat snel duidelijk wordt hoe de tankwagen zo dichtbij heeft kunnen komen.

Maar Kabul verlaten, daar denkt ze niet aan. "Het is nu heftig als zo'n aanslag gebeurt, maar het is een risico waarvoor ik heb gekozen."

STER reclame