ANP
NOS NieuwsAangepast

'Witte' geldautomaten op komst

ABN Amro Bank, Rabobank en ING Bank willen samen met Geldservice Nederland (GSN) hun geldautomaten ombouwen tot neutrale geldautomaten. Een nieuwe naam voor deze 'white label'-geldautomaten is er nog niet. De samenwerkingsovereenkomst moet dit najaar klaar zijn.

De banken willen contant geld toegankelijk, veilig en betaalbaar houden, in een tijd dat het gebruik van contant geld sterk afneemt en het aantal plofkraken toeneemt. Banken sluiten soms geldautomaten omdat de veiligheid onvoldoende gegarandeerd kan worden.

Door samenwerking kan de veiligheid omhoog, doordat er minder pinautomaten overblijven en er dus ook minder beveiligd hoeven te worden.

Daglimiet

De drie banken en GSN, het bedrijf dat de distributie en verwerking verzorgt voor de drie banken, bespreken nu met De Nederlandsche Bank en maatschappelijke organisaties hoe het netwerk ingericht kan worden. Andere banken kunnen zich erbij aansluiten.

Vanaf de tweede helft van volgend jaar verdwijnen de banklogo's ABN Amro, ING en Rabo van de geldautomaten. In 2020 hebben ze alleen maar 'witte' automaten. Daarmee vervalt ook de daglimiet bij geldopname bij een automaat van een andere bank.

Voor winkeliers wordt het makkelijker om geld af te storten, omdat ze bij elke geldautomaat terechtkunnen en niet alleen bij de automaat van de eigen bank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl