Jesse van Wieren RTV Noord

De 28-jarige Jesse van Wieren verdween in de Nieuwjaarsnacht van 2015 en 2016. Na een dagenlange zoektocht werd zijn lichaam gevonden in de tuin van een zorginstelling in het Groningse Kloosterburen. Twee bewoners van de instelling worden ervan verdacht hem op gewelddadige wijze te hebben vermoord.

Vandaag begint in Groningen de rechtszaak tegen hen.

Wat is er gebeurd?

Op 6 januari wordt het lichaam van Van Wieren gevonden in de achtertuin van zorginstelling Keroazie. Sinds Oud en Nieuw is er niets meer van hem vernomen. Op Nieuwjaarsnacht wordt hij voor het laatst gezien in een café in Kloosterburen.

Van Wieren, die zelf uit het nabijgelegen Leens komt, vertrekt om bij een vriend te logeren. Daar komt hij nooit aan. Een uitgebreide zoekactie van vrienden, bekenden en dorpsbewoners levert niets op.

Uit het sectierapport blijkt dat Van Wieren is gestompt, geslagen, gestoken, met een ijzeren staaf is bewerkt en er is geprobeerd hem te wurgen. Daarna is hij mogelijk levend begraven. Er worden twee verdachten opgepakt.

Lichaam Jesse van Wieren gevonden

Wie zijn de verdachten?

De 27-jarige Rhowan P. en zijn 28-jarige vriendin Desiree G. Zij zijn onder behandeling bij instelling Keroazie, die zorg biedt aan jongeren met verslavings- en psychiatrische problemen.

P. heeft psychische problemen en is eerder in aanraking geweest met justitie. Hij woont sinds een paar maanden in het zogeheten 'oefenhuis' aan de Hoofdstraat, waar hij ambulante begeleiding krijgt.

Naast Keroazie zijn nog drie andere zorgaanbieders betrokken bij de behandeling van de twee verdachten. Uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat de instellingen steken hebben laten vallen.

Wat was het motief?

Hoe Van Wieren met het stel in aanraking is gekomen, blijft onduidelijk. De twee verdachten leggen tegenover de politie verschillende verklaringen af over wat er die nacht is voorgevallen.

Tegen RTV Noord zegt de advocaat van P. dat Van Wieren langskwam om drugs te kopen. Daarom zou hij bij het huis aan de Hoofdstraat hebben aangebeld. "Hij kwam aan de deur om drugs te scoren. Dat klinkt misschien populair, maar dat is wel wat er is gebeurd."

Politie bij de woning in Kloosterburen ANP

Uit getuigenverklaringen zou blijken dat P. die avond aan meerdere mensen drugs aanbood, onder wie vrienden van Van Wieren.

Bij het huis van P. zou een ruzie zijn ontstaan, die Van Wieren uiteindelijk met de dood zou bekopen. P. zegt dat hij werd aangevallen en dat er een worsteling ontstond. De verdachte en Van Wieren zouden allebei geweld hebben gebruikt.

Hoe luidt de aanklacht?

Voor het Openbaar Ministerie geldt P. als hoofdverdachte. Zijn vriendin wordt gezien als medeverdachte. P. beroept zich tijdens het proces op noodweer, maar daarvan is volgens het OM geen sprake.

Justitie gaat ervan uit dat Van Wieren om het leven is gekomen door bloedverlies en denkt dat er sprake is van moord. Of de man ook levend is begraven, staat niet vast. Als dat wordt bewezen, kan dat juridische consequenties hebben.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zal blijken wat voor straf het OM eist. Ook wordt waarschijnlijk meer duidelijk over wat zich die nacht in Kloosterburen heeft afgespeeld.

STER reclame