Initiatiefnemers Soufiane en Mohammed Gemeente Boxtel

Om overlast van moslimjongeren tijdens de ramadan tegen te gaan, heeft het Brabantse Boxtel dit jaar 's nachts een school geopend waar jongeren kunnen sporten of gamen. "Een samenscholingsverbod vinden wij namelijk niet prettig", zegt D66-wethouder Lestrade.

Vorig jaar was die maatregel wel nodig, toen jongeren na het vasten 's nachts bleven hangen bij de moskee. "Dat is toen uit de hand gelopen", vertelt de wethouder. "We vinden dat we voor het invoeren van een samenscholingsverbod al iets moeten doen. Dat we dus zo'n maatregel niet hoeven te nemen."

Daarom bedacht de gemeente samen met moslimjongeren een programma vol activiteiten. "En daar zijn we heel trots op", zegt Lestrade.

Organisatoren van het initiatief zijn de jongeren Soufiane en Mohammed. Vannacht waren er zo'n 35 moslimjongeren in de school te vinden, vertelt Soufiane. Om een potje te zaalvoetballen bijvoorbeeld. "Ze hebben allemaal net gegeten na 18 uur lang vasten. Dan komt de energie pas in de nacht vrij."

Tot 02.45 uur buiten

Maar jongeren kunnen ook gewoon komen om te kletsen of om hun vrienden aan te moedigen. "De tijd doden zonder dat we overlast veroorzaken", legt hij uit. "Anders blijf je tot 02.45 uur buiten. Voor mensen die niet vasten, is dat echt laat. Die willen slapen en willen dan niet dat er een paar jongeren buiten blijven kletsen met elkaar."

De activiteiten worden gewaardeerd, zegt een van de aanwezige jongeren. "Dit is prachtig. Anders heb ik de hele avond en nacht niks te doen. Dan gaan we buiten een beetje herrie schoppen en komt de politie weer. Dan kunnen we beter hier met zijn allen samenkomen."

STER reclame