NOS NieuwsAangepast

Bom bij Duitse ambassade Kabul: zeker 90 doden, 400 gewonden

Veel slachtoffers na aanslag Kabul

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker negentig doden gevallen als gevolg van een aanslag met een autobom in een wijk waar veel ambassades zijn gevestigd. Er zijn volgens de Afghaanse regering 400 mensen gewond geraakt. Verreweg de meeste slachtoffers zijn Afghaanse burgers.

De Taliban, verantwoordelijk voor veel aanslagen in Afghanistan, lieten al snel weten dat ze niet achter deze aanslag zitten. De terroristische organisatie Islamitische Staat heeft nog niets van zich laten horen. IS pleegde in maart nog een bloedige aanslag op een ziekenhuis in Kabul, waarbij vijftig doden vielen.

Bloed geven

Onder de gewonden zijn medewerkers van de Duitse ambassade, twitterde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel. Een Afghaanse beveiligingsmedewerker is omgekomen, evenals een chauffeur van de BBC. Vier journalisten van de Britse omroep liggen met verwondingen in het ziekenhuis.

Elf Amerikanen, die in Kabul werkzaam waren als aannemers, raakten ook gewond. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn zij niet in levensgevaar.

De overheid roept Afghanen op om bloed te doneren voor alle slachtoffers die in ziekenhuizen in Kabul zijn ondergebracht.

Het is nog niet duidelijk wat het doelwit van de aanslag was. Een politiewoordvoerder zegt dat de bomauto, waarschijnlijk een tankwagen voor rioolwater, tijdens de ochtendspits afging voor de zwaarbewaakte en ommuurde Duitse ambassade. Ook de Nederlandse ambassade ligt in de zwaarbeveiligde wijk. De ambassades van Duitsland, Frankrijk, Turkije en China hebben schade opgelopen door de explosie.

Ramadan

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zijn afschuw uitgesproken over de aanslag. De terroristen stoppen niet met het vermoorden van onschuldige burgers, zelfs net in de heilige ramadanmaand", liet de president in een verklaring weten.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt van een "afschuwelijke en barbaarse aanslag". "De Nederlandse ambassademedewerkers zijn gelukkig veilig en ongedeerd", aldus de minister. Hij prijst hun werk "in de frontlinie" en stelt dat alle buitenlandse diplomatieke missies in het land steun verdienen.

  • AFP
    Zwarte rookwolken na de explosie
  • AFP
    Ambulance bij aanslag Kabul
  • EPA
    Gewonde man bij aanslag Kabul in ambassadewijk

Op foto's op sociale media is een grote zwarte rookwolk boven Kabul te zien. In de wijde omgeving zijn huizen en winkels beschadigd en minstens vijftig auto's zijn verwoest. "De explosie was zo hard dat al mijn ruiten zijn versplinterd. Ik heb niet eerder zo'n harde knal gehoord hier", zegt een inwoner van Kabul tegen Al Jazeera.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl