Straatbeeld in Tripoli bij het begin van de Ramadan AFP

In de Libische hoofdstad Tripoli wordt de Nederlandse Yvonne Snitjer vermist. Ze is de drijvende kracht achter een onafhankelijk educatiecentrum in Tripoli en schrijft regelmatig voor opiniesite Joop.nl. Haar bijdragen gaan vaak over Libië.

Snitjer is voor het laatst gezien in een café in het oude gedeelte van Tripoli. Haar laatste tweets dateren van vorige week vrijdag. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de vermissing daar bekend is. "We zijn ermee bezig, en proberen na te gaan wat er aan de hand is. Maar dat is lastig door de allesbehalve overzichtelijke situatie in Libië."

Vanwege de chaos in Libië, waar milities elkaar bestrijden en er geen centraal gezag is, is de Nederlandse ambassade uitgeweken naar Tunis, de hoofdstad Libiës buurland Tunesië.

Ontvoerd?

Journalist Gerbert van der Aa, die de regio goed kent, gaat ervan uit dat Snitjer is ontvoerd. Hij heeft voor het laatst enkele weken geleden contact met haar gehad via Facebook en vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat ze na de revolutie de strijdende partijen bij elkaar wilde brengen door middel van een dialoog.

Hij wijst erop dat het land de laatste tijd steeds gewelddadiger is geworden. "Ik begreep nooit zo goed waarom ze ondanks alles in Tripoli wilde blijven. Heel veel Europeanen zijn de afgelopen jaren ontvoerd of vermoord. Dat kon haar ook gebeuren, zeker omdat ze veel de publiciteit zocht en erg actief was op Facebook en Twitter. Je kon er een beetje op wachten."

STER reclame