PPG krijgt geen uitstel voor definitief bod AkzoNobel

ANP

De Amerikaanse verffabrikant PPG krijgt niet meer tijd voor het uitbrengen van een definitief bod op AkzoNobel. Dat bod moet volgens de regels uiterlijk donderdagavond zijn uitgebracht, maar de Autoriteit Financiƫle Markten heeft PPG laten weten dat het bedrijf geen uitstel krijgt.

De Amerikanen zijn nog via een procedure bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bezig extra tijd los te peuteren, maar de tijd dringt. PPG zegt in een kort persbericht dat "het alle opties bekijkt, waaronder het al dan niet indienen van een biedingsbericht bij de AFM op uiterlijk 1 juni".

Als er donderdag geen officiƫle aankondiging van het bod bij de AFM ligt, moet PPG ten minste een half jaar wachten voordat het weer een bod kan uitbrengen op zijn Nederlandse branchegenoot. AkzoNobel ziet een overname niet zitten.

Strategie

De verffabrikant uit Pittsburgh zegt meer tijd nodig te hebben na een uitspraak van de Ondernemingskamer, maandag, dat AkzoNobel geen bijzondere aandeelhoudersvergadering ('bava') hoeft te beleggen over de mogelijke overname.

Activistische aandeelhouders, die willen dat het Nederlandse bedrijf wel in zee gaat met PPG, hadden daar op aangedrongen. Ze eisten het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans, maar AkzoNobel wilde daar niet in meegaan. De rechter gaf AkzoNobel maandag gelijk.

Het bepalen van de strategie van AkzoNobel is volgens de Ondernemingskamer in beginsel aan het bestuur van het bedrijf. En het bestuur is niet verplicht om de aandeelhouders via een aandeelhoudersvergadering vooraf bij een besluit te betrekken.

De overnamestrijd rond AkzoNobel duurt al bijna drie maanden.