Dit kind heeft geluk en wordt wel behandeld voor cholera AFP

Jemen zit in een neerwaartse spiraal richting een totale sociale en economische ineenstorting. Dat zegt Stephen O'Brien, de tweede man van OCHA, de humanitaire afdeling van de VN.

Volgens O'Brien dreigt voor bijna zeven miljoen mensen hongersnood en sterven veel mensen aan ziektes die normaal gesproken goed te behandelen zijn. Van de gezondheidszorg in het land is weinig meer over.

Cholera eist honderden levens

De Wereldgezondheidsorganisatie meldde gisteren dat in Jemen inmiddels zeker 471 mensen door cholera zijn gestorven. De infectieziekte verspreidt zich via besmet water. Volgens de VN hebben acht miljoen Jemenieten geen toegang tot schoon drinkwater.

In Jemen woedt al twee jaar een burgeroorlog. Sinds sjiitische Houthi-rebellen de soennitische regeringstroepen in grote delen van het land verdreven, voert een coalitie onder leiding van buurland Saudi-Arabië bombardementen uit boven Jemen. Die coalitie steunt de regering van Jemen.

"De wereld kijkt toe"

O'Brien heeft de strijdende partijen en de internationale gemeenschap opnieuw opgeroepen zich in te zetten om de gevechten te stoppen, zodat er noodhulp kan worden gegeven. Tot nu toe hebben die oproepen nauwelijks effect gehad.

STER reclame