NOS NieuwsAangepast

Uitreisverbod voor pedoseksuelen makkelijker gezegd dan gedaan

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur NOS Online

De Australische regering wil een uitreisverbod voor veroordeelde pedoseksuelen invoeren. Een maatregel die waarschijnlijk nooit in Europa kan worden ingevoerd, zegt internationaal strafrechtadvocaat Michael Berndsen. "Het lijkt me heel sterk dat dit in Australië mag, laat staan in Europa."

Europese inwoners hebben het recht op vrij reizen, legt Berndsen uit. Dat vrij reizen mag door de rechter worden beperkt, maar alleen als er een goede reden voor is. "Er moet echt een noodzakelijke reden zijn om de rechter te overtuigen. Het is een soort landarrest, dus je moet kunnen bewijzen dat de zedendelinquent nog een keer iets illegaals gaat doen."

Het uitreisverbod in Australië is een zware maatregel die weinig gaat opleveren.

Jules Mulder

Volgens Jules Mulder, voormalig directeur van De Waag, de grootste landelijke polikliniek voor forensische zorg, en oprichter van Stop it Now, een organisatie die kindermisbruik wil tegengaan, is het uitreisverbod van Australië "een zware maatregel die weinig gaat opleveren".

Mulder denkt dat de maatregel in Australië een politiek gebaar is, om duidelijk te maken 'hoe stoer' ze daar zijn. In Nederland zou het volgens hem niet werken. "Hier is de situatie anders en wordt het beter gecontroleerd. Een veroordeelde zedendelinquent kan bijvoorbeeld Nederland niet uit reizen zonder dat hij dat met zijn reclasseringsambtenaar heeft besproken."

Ik vind dat de Nederlandse overheid ook verantwoordelijk is voor wat Nederlandse kindersekstoeristen in het buitenland doen.

Corinne Dettmeijer

Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Corinne Dettmeijer werkt het intrekken van paspoorten van veroordeelde zedendelinquenten met een verhoogd risico op herhaling juist wél. "Bij drugscriminelen kan het paspoort al worden ingetrokken. Dus waarom kan dat dan niet bij pedoseksuelen van wie de kans groot is dat ze opnieuw in de fout gaan?"

Dettmeijer deed in 2013 al eens een oproep tot het intrekken van paspoorten. "Ik vind dat de Nederlandse overheid ook verantwoordelijk is voor wat Nederlandse kindersekstoeristen in het buitenland doen."

Maar dit is niet de enige maatregel die genomen moet worden, zegt Dettmeijer. "Veel van mijn aanbevelingen zijn al opgevolgd na mijn oproep in 2013, maar er zijn meer dingen die gedaan moeten worden."

Het is een schrijnende situatie en kindermisbruik is een enorm probleem is Zuidoost-Azië.

Liz van Velden

Een optie zou een aantekening in het paspoort kunnen zijn - daarvoor pleit de organisatie Terre des Hommes, die strijdt tegen kinderuitbuiting. "Dan kunnen landen zelf beslissen of ze een veroordeelde kindermisbruiker toegang geven tot hun land. En zelfs als een veroordeelde kindermisbruiker al in het land is en een school of een tehuis wil opzetten, kunnen lokale autoriteiten naar iemands paspoort kijken en zeggen: 'Dit lijkt ons geen goed idee. Zou u geen bloemenzaak willen beginnen of koekjes gaan verkopen?'", zegt woordvoerder Liz van Velzen.

De organisatie is heel erg blij dat het onderwerp weer op de agenda staat. "Het is een schrijnende situatie en kindermisbruik is een enorm probleem in Zuidoost-Azië. En die kindersekstoeristen komen óók uit Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl