Manuel Noriega in 1989 ANP

In Panama is oud-dictator Manuel Noriega overleden. Dat heeft de huidige president Varela bekendgemaakt via Twitter. Noriega was 83 jaar.

Manuel Noriega werd geboren in Panama-Stad als een buitenechtelijk kind en groeide op in een pleeghuis. In 1962 ging hij naar een militaire academie in Peru. Een paar jaar later werd hij lid van de Nationale Garde in Panama. Hij hielp zijn toenmalige baas aan de macht en werkte zichzelf op tot chef van de inlichtingendienst.

In 1983 kwam Noriega zelf aan de macht in Panama. Vanwege zijn pokdalige gezicht werd hij ook wel 'Ananasgezicht' genoemd. In eigen land regeerde Noriega met ijzeren vuist. Hij liet tegenstanders vermoorden.

Oud-dictator Panama overleden

Onder Noriega groeide Panama ook uit tot een belangrijk centrum van drugshandel en internationale witwaspraktijken. Noriega werkte al sinds de jaren zestig nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, waardoor hij zich ongestraft kon ontwikkelen tot drugsbaas en een hoofdrolspeler in het beruchte Medellin Kartel.

Tijdens zijn regime hielp hij de VS onder meer door wapens en geld door te sluizen naar de 'contra's', guerrillastrijders die zich verzetten tegen het linkse sandinistische regime in Nicaragua.

Niet langer negeren

In 1989 konden de Verenigde Staten de betrokkenheid van Noriega bij drugshandel niet langer negeren. Dat leidde tot een interventie van het Amerikaanse leger in Panama. Noriega vluchtte naar de ambassade van Vaticaanstad, maar gaf zich na tien dagen vrijwillig over.

Hij werd daarna in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig jaar wegens drugshandel en andere vergrijpen. Later werd de straf verlaagd tot 30 jaar.

Hersentumor

In 2007 werd hij uitgeleverd aan Frankrijk, waar hij bij verstek veroordeeld was voor witwassen. Hij werd er opnieuw veroordeeld, tot zeven jaar, waarna hij in 2013 werd uitgeleverd aan Panama, om daar een straf van 20 jaar voor moord uit te zitten.

Bij zijn terugkeer betuigde Noriega spijt voor de moorden en executies die onder zijn bewind zijn uitgevoerd. Hij zei dat hij een wedergeboren christen was geworden.

Eerder dit jaar kon Noriega de gevangenis verlaten voor een operatie vanwege een hersentumor.

STER reclame