Vissers protesteerden in augustus 2016 in Rotterdam. Nu gaan ze naar Brussel ANP

Tientallen Nederlandse vissers gaan vandaag met de bus naar Brussel om 23.000 handtekeningen aan te bieden tegen de aanlandplicht. De vissers willen af van de verplichting alle vis die ze vangen mee te nemen naar land.

De petitie wordt overhandigd aan Elisa Roller van de Europese Commissie en aan Alain Cadec, voorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement. Vlak daarvoor zullen de vissers een manifestatie houden op het Schumanplein in Brussel.

"We willen een afschaffing van de aanlandplicht, maar gaan in ieder geval voor een meer werkbare regeling", zegt voorzitter Job Schot van actiegroep Eenheid Maakt Kracht. "Want als het zo doorgaat, liggen we de komende jaren al na een paar maanden als vissen aan de kant."

Quota

Door de aanlandplicht moet alle vis die gevangen wordt mee naar land. Teruggooien mag niet meer. De bijvangst wordt afgetrokken van het totale vissersquotum. De Europese Unie wil met deze regel vissers stimuleren selectiever te vissen, zodat er minder kleine vissen worden gevangen.

Maar volgens bestuurder Pim Visser van belangenvereniging VisNed kan dat ook op een manier die de Nederlandse vissers minder schaadt. "Bijvoorbeeld door te vissen met pulsnetten of een verhoging van het quotum voor rog."

Schot wil dat vissers de bijvangst weer mogen teruggooien in zee. "Ook al overleeft een deel het niet, een ander deel wel. Die kunnen zorgen voor nakomelingen of zijn voedsel voor andere dieren."

STER reclame