NOS NieuwsAangepast

Video van zeldzame vloedgolf in Zandvoort: 'Het was een muur van water'

Op het strand tussen Katwijk en Zandvoort kwam vanmorgen een zeldzame, hoge vloedgolf aan.

"Ik werd wakker van een erg harde wind en zag dat er een paar strandbedjes met de poten in het water stonden", zegt Milo Gerritsen, medewerker van strandpaviljoen Ajuma. "Binnen vijf minuten was de wind volledig gedraaid en dreven alle stoelen los in de zee."

Gerritsen probeerde de spullen uit het water te redden. "Ik stond met twee bedjes in mijn handen toen ik achterom keek en een paar meter hoge muur op me af zag komen. Ik moest denken aan de tsunami in Thailand. Ik ben gaan rennen, de bedjes nog steeds in mijn handen."

Zo zag de vloedgolf er van bovenaf uit

Een vloedgolf als deze komt maar weinig voor. "Deze werd zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een klein, maar sterk hogedrukgebied boven de zee", zegt Ben Lankamp van Weerplaza. "Die druk duwt het water als het ware naar beneden. Daardoor ontstaat een golf, die hoger wordt naarmate het ondieper is en hij dichter bij land komt."

Het is volgens Lankamp moeilijk te zeggen hoe vaak een dergelijke vloedgolf voorkomt. "Zo'n heftig hogedrukgebied is al vrij zeldzaam. En dan moet het natuurlijk ook maar net boven de zee gebeuren, wil er een vloedgolf ontstaan. Boven Limburg zouden we er niks van merken."

Schrammetje

De golf van vanmorgen brak nog voordat hij bij Milo Gerritsen was. "Maar het water had zoveel kracht dat ik omviel. Ik ben er gelukkig met slechts een schrammetje aan mijn been vanaf gekomen, maar ik ben ontzettend geschrokken."

Hij heeft niet alle bedjes kunnen redden.

Een foto van dreigende luchten boven het strand voordat de vloedgolf aankwam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl