Onderzoeker Coen van Loon verzamelt het plastic langs de Gelderse rivieren Omroep Gelderland
NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Groot onderzoek naar plastic soep in Gelderse rivieren

In Gelderland is een groot onderzoek begonnen naar afval in de Maas en de Waal. In de rivieren drijft veel plastic dat voor een deel ook in zee terecht komt. "Ondanks de enorme hoeveelheid weten we weinig over het zwerfvuil langs de rivieren", zegt onderzoeker Coen van Loon tegen Omroep Gelderland.

De onderzoekers willen weten wat er gevonden wordt, waar het vandaan komt en hoeveel het is. Op die manier proberen ze de vervuilers op te sporen en hen erop aan te spreken.

Vissen

Rivieren zijn volgens Van Loon een belangrijke factor bij het ontstaan van plastic soep in de oceanen. In de Nederlandse rivieren drijven piepkleine stukjes plastic die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn. "We hebben geen idee hoeveel er precies ligt. Ook over de herkomst van het afval is weinig bekend."

Doordat het plastic in zee terecht komt valt het in steeds kleinere deeltjes uiteen, waarna het door vissen wordt opgegeten en in de voedselketen terecht komt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN), de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Over vijf jaar moet het klaar zijn.

Onderzoek naar plastic soep in Gelderse rivieren
Dit is een artikel van

STER reclame