De avondvierdaagse
NOS NieuwsAangepast

'Als het losbarst tijdens de avondvierdaagse, is het paniek'

Een kleine 200.000 kinderen en hun ouders zitten in spanning: gaat de avondvierdaagse vanavond door of niet? Wandelorganisaties twijfelen, omdat het KNMI vanaf 20.00 uur code geel heeft afgekondigd wegens onweer.

"Wij hebben straks nog overleg met Piet Paulusma, maar zoals de vooruitzichten nu zijn, gaan we gewoon van start vanavond", zei Arjo Nieuweboer van de organisatie uit Sneek aan het begin van de vanmiddag nog tegen Omrop Fryslân. "We hebben ook contact met wandelbond KNWB en die zegt ook dat we het lokaal in de gaten moeten houden."

Bij het weerbericht op de Friese radio klinkt Paulusma zeker: de buien komen pas laat in de avond over Friesland. "Ik zie nog geen zware buien. Dat kan een verkeerde inschatting zijn, maar ook op de nieuwe kaarten zie ik de activiteit in het tweede deel van de avond."

"Vanmorgen zagen we ook een paar pittige buien in Nederland, maar die activiteit ging er ook uit richting het noorden."

​Als het wel losbarst en het gaat mis, dan zou ik mezelf dat nooit vergeven.

Erik Mellema

"De haren rijzen mij te berge", zegt Jannie Bourgonje van de organisatie uit Leeuwarden over het Sneker besluit. "Er lopen kinderen van 4 jaar mee. Je moet er niet aan denken dat die in een onweersbui terechtkomen. We praten wel over dik 2000 mensen."

Erik Mellema van de wandelstichting uit Leeuwarden hakte aan het begin van de middag de knoop door. Op basis van de KNMI-waarschuwing, het KNWB-advies en een telefoontje naar de plaatselijke luchtmachtbasis werd besloten af te gelasten. Hij verwacht de buien al tussen 19.00 en 21.00 uur, als de wandelaars nog onderweg zijn.

"Nu kunnen we iedereen nog bereiken. Als je om 17.00 uur pas de beslissing neemt, dan krijgt niet iedereen het meer mee, en heb je kwade gezichten bij het startpunt."

"Als het mooi weer wordt, dan is het maar zo. Maar als het wel losbarst en het gaat mis, dan zou ik dat mezelf nooit vergeven. We hebben keer gehad dat tijdens een wandeling een onweersbui losbrak. Paniek. We moesten iedereen in bussen snel uit het veld halen. Dat is niet fijn."

Het kan in Sneek noodweer zijn terwijl het in Leeuwarden prachtig is.

NOS-weerman Gerrit Hiemstra

NOS-weerman Gerrit Hiemstra begrijpt het dilemma. "Vroeger werd een groter risico geaccepteerd. Tegenwoordig weten we meer, dus accepteren we ook minder risico's. Men zegt 'je had het moeten weten' als het fout gaat."

Wat niet meehelpt is dat het onmogelijk is individuele onweersbuien precies te verwachten. "Je kan alleen iets zeggen over een kans op onweersbuien gedurende een bepaalde tijd in een bepaald gebied. En dan nog kan het bij wijze van spreken in Sneek noodweer zijn terwijl het in Leeuwarden prachtig is."

Leeuwarden verzekert dat de kinderen ook met slechts drie dagen lopen hun medaille krijgen. "Ik doe dit al ruim dertig jaar", zegt Bourgonje. "Het is niet de eerste keer dat we een dag minder hebben."

Ook organisator Nieuweboer uit Sneek is om. De eerste dag van de vierdaagse gaat ook daar niet door.

Het bericht op de Facebookpagina van de avondvierdaagse in Sneek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl