In het kamertje is nu de SGP gevestigd Tweede Kamer

Een kleine hoekkamer in het gebouw van de Tweede Kamer wordt vernoemd naar verzetsheld Gerrit Kastein. Die overleed in 1943 toen hij uit het raam van de kamer aan het Binnenhof sprong om niet door te slaan.

De communist Kastein was opgepakt door de SD (Sicherheitsdienst) en zou in het kamertje verhoord worden over zijn verzetsdaden. Hij was vastgebonden op een stoel, maar wist met stoel en al uit het raam op de tweede verdieping te springen. Hij liep een schedelbasisfractuur op en overleed enkele uren later.

Kastein sprong uit het raam op de tweede verdieping, links Tweede Kamer

Het vernoemen van het vertrek naar Kastein is een initiatief van Menno de Bruyne, voorlichter van de SGP-fractie die nu in dat deel van het Tweede Kamergebouw gevestigd is. De Bruyne is ook een gepassioneerd rondleider van groepen op het Binnenhof.

Gerrit Kastein was betrokken bij sabotage-acties en aanslagen in de Tweede Wereldoorlog. Als neuroloog was hij een van de initiatiefnemers van het Medisch Verzet. Bij zijn arrestatie wist hij tot twee keer toe nog Duitsers te verwonden met pistolen die hij bij zich droeg.

Martelkamer

SGP'er De Bruyne zei eerder in het programma Jinek dat Kastein met zijn sprong wilde voorkomen dat hij zijn vrienden zou verraden. Hij was bang dat hij in de martelkamer zou doorslaan. Het was bekend dat de SD op het Binnenhof gevangenen martelde.

Kastein kreeg postuum het Verzetskruis 1940-1945. Hij ligt begraven op het ereveld in Loenen. Volgende maand is er een plechtigheid waarbij de kamer officieel wordt omgedoopt tot Gerrit Kasteinkamer.

STER reclame