Cyriel Dessers en Shane O'Neill vieren de promotie Pro Shots

Na twee jaar afwezigheid keert NAC Breda in augustus terug op het hoogste voetbalniveau. Dankzij een 4-1 overwinning op NEC is de club uit Breda komend seizoen weer te bewonderen in de eredivisie.

Joep Schreuder (NOS-verslaggever) en Sjoerd Mossou (AD-journalist en vaste gast bij Studio Voetbal) volgen de Brabantse club al jaren op de voet. Vijf vragen over de promotie en de toekomst van NAC Breda.

1. Waarom hoort NAC in de eredivisie?

"De club is echt een verrijking voor de eredivisie", vindt Schreuder. "Een echt grasveld, de sfeer in dat stadion, de toeschouwers. Elke wedstrijd zitten er zo'n 17.000 toeschouwers in dat stadion. Dat is gewoon eredivisie-waardig."

Mossou: "Financieel was het ook noodzakelijk met zo veel supporters. Dat is qua huishouding en huur anders bijna niet te betalen in de Jupiler League. Dan heb je de eredivisie echt nodig om te kunnen rondkomen. Aan de andere kant komt het misschien qua spelersgroep net te vroeg voor de club."

NAC-trainer Stijn Vreven wordt in Breda onthaald door blije supporters ANP

2. Wat is er dan aan de hand?

"Het probleem is dat het bestuur de laatste jaren niet is meegegroeid met het aantal toeschouwers", vertelt Schreuder. "Dat is niet evenredig gegaan, bestuurlijk is het daar echt een puinhoop geweest. De sfeer in het stadion heeft dat een beetje verbloemd."

Mossou: "Eigenlijk is het sinds dit jaar pas rustig. Technisch directeur Hans Smolders is vorig seizoen helemaal opnieuw begonnen. Dat ging echt met vallen en opstaan, want soms was het voetbal niet om aan te zien."

3. Dan heeft trainer Stijn Vreven het goed gedaan de laatste zes maanden?

Schreuder: "Dat is zeker waar. Het is knap dat hij NAC heeft laten promoveren. Een half jaar geleden stonden ze nog achtste en nu zijn ze terug in de eredivisie. Ik verwacht dat hij ook een goede coach zal zijn komend seizoen, maar het hangt vooral af van de selectie."

Mossou: "Inderdaad. Het was in het begin wel wisselvallig, maar qua voetbal is de puzzel in elkaar gevallen. Hij koos voor een lichter middenveld en hij zorgde voor een goed gevoel in het team. Die jongens hebben keihard gewerkt om de eredivisie te halen."

De reactie van Cyriel Dessers na de promotie van NAC Breda ANP Pro Shots

4. En de spelers? Redden zij het in de eredivisie?

"Dat is de vraag, met deze selectie in ieder geval niet", vindt Schreuder. "Eigenlijk zou NAC twee routiniers moeten hebben. Geef ze een mooi appartement in de stad, zorg dat ze het naar hun zin hebben in Breda en ze rennen de longen uit hun lijf voor de club."

"Er zal veel moeten gebeuren in de selectie", aldus Mossou. "Die samenwerking tussen NAC en Manchester City kan weleens voordelig zijn. Het zou mooi zijn voor NAC als zo'n jongen als Manu García ook komend jaar in de selectie zit."

5. Wat is de verwachting voor komend jaar?

Schreuder: "Opvallend is dat veel mensen uit de voetbalwereld wel iets met NAC hebben. Bijvoorbeeld Peter Bosz, Ronald Koeman en Dick Advocaat. Als ik hen spreek voor interviews, vragen ze altijd aan me: hoe is het met NAC? Wat gebeurt daar allemaal?"

"Het belangrijkste is eigenlijk dat NAC niet een soort FC Volendam wordt", vindt Schreuder. "Steeds in en uit de eredivisie, dat is niet goed voor zo'n club. Ze zullen dit jaar zeker verliezen en soms stunten, maar het moet een stabiele ploeg worden en blijven."

STER reclame