NOS NieuwsAangepast

Amsterdammers doen belofte aan hun zieke burgemeester

In een video die vanochtend op internet is gezet, steekt een aantal Amsterdammers hun ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan een hart onder de riem. Om hun burgervader gerust te stellen, beloven ze dat ze goed voor de stad zullen zorgen.

In januari maakte Van der Laan bekend dat er bij hem uitgezaaide longkanker was geconstateerd. Hij zei dat hij zijn werk als burgemeester wil blijven doen. Bepaalde taken zijn overgenomen door wethouders van de stad.

Onder meer directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum, Ajax-voetballer Abdelhak Nouri, dakloze dichter Hilmano van Velzen en presentator Humberto Tan zijn te horen in het filmpje Amsterdam belooft.

De beloftes lopen sterk uiteen. Zo belooft presentator Matthijs van Nieuwkerk dat de velden van voetbalvereniging Swift op het Olympiaplein altijd voetbalvelden zullen blijven. Een rapper belooft Amsterdam "voor altijd gezellig te houden".

Zittend voor zijn uitgestalde waar zegt een oudijzergrutter dat hij "niet meer met justitie in aanraking zal komen", een travestiet belooft dat de tolerantie in Amsterdam "zal blijven zoals die altijd is geweest". En Rijksmuseum-directeur Dibbets zegt dat hij iedere Amsterdammer en bezoeker van de stad "zal blijven overtuigen van het belang van kunst".

Geen cliché 'bedankt'-video

Het filmpje is gemaakt door productiehuis Wefilm. De makers zeggen dat ze geen cliché 'bedankt'- of 'sterkte'-video wilden maken en benadrukken dat ze met het filmpje ook geen afscheid willen nemen.

"We wilden een krachtige boodschap van de burgers van Amsterdam, die vertellen hoe al het harde werk van burgemeester Van der Laan hun leven beïnvloedt en ons waardevolle lessen leert", schrijven ze op hun website. "Het ging erom iets te zeggen dat van binnenuit komt, iets waar je over moet nadenken voordat je het zegt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl