Het voormalige pand van Waterfront aan de Boompjeskade
NOS NieuwsAangepast

Vastgoedorganisatie Rotterdam heeft grote steken laten vallen

De vastgoedorganisatie van de gemeente Rotterdam heeft jarenlang niet professioneel gehandeld. Dat is de harde conclusie van de enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar de fraude rond het voormalige poppodium Waterfront. Ook is de gemeenteraad volgens de commissie verschillende keren verkeerd geïnformeerd.

Vorig jaar april werd duidelijk dat de huurders van het voormalige poppodium aan de Boompjeskade de gemeente voor meer dan acht miljoen euro hebben opgelicht. Jarenlang werd er geen huur betaald, terwijl er wel valse facturen werden ingediend voor niet uitgevoerde verbouwingen.

Ernstige tekortkomingen

Een commissie van de gemeenteraad heeft onderzocht hoe het kon dat de fraude jarenlang niet werd ontdekt. De conclusie die na gesprekken met een groot aantal betrokkenen en openbare verhoren van een aantal topambtenaren en twee wethouders wordt getrokken, liegt er niet om.

In de hele onderzochte periode van 2006 tot 2016 waren er ernstige tekortkomingen bij de gemeentelijke vastgoedorganisatie. De computersystemen werkten niet goed, er waren te weinig mensen en de werkprocessen waren niet goed.

De onderzoekscommissie constateert een grote kloof tussen de medewerkers van de vastgoedorganisatie aan de ene kant en het bestuur en het management aan de andere kant.

Burgemeester Aboutaleb krijgt het rapport overhandigd

'Fraude had voorkomen kunnen worden'

De fraude is primair de schuld van degenen die de fraude hebben gepleegd, stelt de commissie, maar als de medewerkers en leidinggevenden van de vastgoedorganisatie zich aan de afspraken hadden gehouden, was de fraude waarschijnlijk voorkomen en zeker eerder ontdekt.

De onderzoekscommissie concludeert dat het vorige college de gemeenteraad onjuist heeft geïnformeerd. Maar ook het huidige college heeft de raad nog in oktober vorig jaar niet goed geïnformeerd.

Zo meldde het college ten onrechte dat managementinformatie op detailniveau ontbrak. "Dat is een belangrijke constatering voor ons", zei commissievoorzitter Bart Joost van Rij bij de presentatie van het rapport.

Gevolgen voor wethouders

De politieke leiding had de afgelopen jaren weinig aandacht voor de vastgoedorganisatie, stelt de onderzoekscommissie. Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) had tot vorig jaar geen inzicht in de bedrijfsvoering van de organisatie, is het verwijt van de commissie.

De gemeenteraad bespreekt het rapport op 29 juni. Dan wordt ook duidelijk of er politieke consequenties zijn voor Schneider en D66-wethouder van Financiën Adriaan Visser.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl