Merkel op campagne in München EPA

Bondskanselier Merkel heeft de Europeanen opgeroepen het lot in eigen hand te nemen. Op een campagnebijeenkomst in München zei ze "dat de tijden waarin we ons volledig op anderen konden verlaten, voorbij zijn".

Ze voegde daaraan toe dat ze dat zelf in de afgelopen dagen heeft ervaren. Daarmee verwees ze naar de ontmoetingen met president Trump. Ze noemde eerder de gesprekken met hem over het klimaatverdrag van Parijs "heel moeilijk, om niet te zeggen zeer onbevredigend".

Merkel: de tijd dat we ons op anderen konden verlaten, is voorbij

Merkel benadrukte de noodzaak van vriendschappelijke relaties met de VS en Groot-Brittannië. Ook onderstreepte ze het belang ervan om goede buren te zijn voor andere landen, "waar mogelijk ook met Rusland".

Maar dat neemt volgens haar niet weg dat "wij als Europeanen voor onze eigen toekomst moeten vechten".

Merkel ontmoette Trump afgelopen week in Brussel bij de NAVO en op Sicilië op de G7-top. Bij de NAVO zei Trump in het openbaar dat de meeste Europese landen te weinig betalen voor de gemeenschappelijke defensie, en op Sicilië waren er zeer moeizame gesprekken over de vluchtelingen, de internationale handel en het klimaat. Daarnaast noemde Trump de Duitsers binnenskamers "slecht, zeer slecht" omdat ze miljoenen auto's naar de VS exporteren.

STER reclame