Tom Dumoulin op de schouders bij Sunweb AFP

De glorieuze eindzege in de 100ste Giro d'Italia was niet alleen de winst van Tom Dumoulin, maar ook van zijn team Sunweb. "We hadden een plan met de ploeg", aldus teammanager Iwan Spekenbrink. "Hij maakt het waar en wij maken het waar. Dit is het moment."

Als het aan ploegleider Aike Visbeek ligt, blijft het niet bij deze ene Giro-zege. "We moeten niet vergeten dat we er voor het eerst echt voor zijn gegaan. Het einde van de ontwikkeling van Tom hebben we nog niet gezien. Dit is een mooi vertrekpunt richting de andere grote rondes."

"Tom is gewoon een kampioen", aldus Dumoulins ploeggenoot Laurens ten Dam. "Hij doet het wanneer hij het moet doen. Dat hij goed is in de tijdritten wisten we, maar dit was een Giro voor klimmers. Als hij het hier kan, kan hij het overal."

Ten Dam deed voor de tweede keer mee aan de Giro d'Italia en zat voor de tweede keer in de ploeg van de eindwinnaar. In 2009 behoorde hij tot de Rabobank-formatie die rond Denis Mentsjov was gebouwd. "Supergelukkig dat ik dit mag meemaken", sprak Ten Dam.

STER reclame