Vreugde bij Sébastien Haller
NOS VoetbalAangepast

Utrecht gaat Europa in na magische middag in Galgenwaard

Na een heerlijke voetbalmiddag in de Galgenwaard speelt FC Utrecht volgend seizoen Europees voetbal. De ploeg van trainer Erik ten Hag versloeg AZ na een 3-0 zege via strafschoppen (4-3).

Utrecht schoot uit de startblokken en kwam snel op 1-0 door Willem Janssen, die intikte na een vrije trap van Zakaria Labyad op de paal. Het betekende voor aanvoerder Janssen zijn eerste doelpunt in 22 duels in de play-offs.

In het vervolg van de eerste helft bleef de thuisclub domineren en Sébastien Haller maakte van dichtbij de 2-0 nadat de bal voor zijn voeten was gecaramboleerd.

  • ANP Pro Shots
    Willem Janssen na de 1-0
  • Pro Shots
    Teleurstelling bij de spelers van AZ na de vroege tegengoal

Labyad en Sean Klaiber kregen voor de pauze nog kansen, maar Tim Krul stopte hun inzetten. AZ haalde zonder verder schade de rust, maar kon zich opmaken voor een minstens zo hectische tweede helft.

Rood Luckassen

De Alkmaarders stonden ook in het tweede bedrijf regelmatig onder druk en tot overmaat van ramp kreeg Derrick Luckassen rood wegens het vloeren van de doorgebroken Gyrano Kerk.

AZ hield stand totdat diezelfde Kerk de bal in de slotfase binnentikte nadat een kopbal van Janssen, die eerder ontsnapt was aan zijn tweede gele kaart, via de lat net voor de lijn was beland.

Haller kon in de extra tijd z'n afscheid glans geven, maar Krul stopte zijn slappe penalty.

In de verlenging liepen veel Utrechters op hun tandvlees, kreeg AZ via Dabney dos Santos Souza z'n eerste grote kans, maar treffers bleven uit.

In de penaltyserie, waarin Haller zijn fout goedmaakte, misten Pantelis Hatzidiakos en Joris van Overeem voor AZ en Andreas Ludwig bij Utrecht. Nacer Barazite schoot de thuisclub vervolgens Europa in.

Door de winst in de play-offs stroomt FC Utrecht volgend seizoen in bij de tweede kwalificatieronde van de Europa League. De laatste keer dat Utrecht daarin speelde, was in 2013. Toen verloor de club het tweeluik met het Luxemburgse FC Differdange.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl