Marieke Keijser (l) en Ilse Paulis met hun zilveren medaille
NOS SportAangepast

Vier keer EK-zilver voor Nederlandse roeisters, brons mannenacht

Bij de EK roeien in het Tsjechische Racice hebben drie Nederlandse vrouwenboten (lichte dubbeltwee, dubbeltwee, dubbelvier en acht) een zilveren medaille veroverd.

Ilse Paulis en Marieke Keijser pakten het zilver in de lichte dubbeltwee. Het gloednieuwe duo rukte dankzij een felle eindsprint op de laatste 500 meter op van de vierde naar de tweede plaats.

Paulis veroverde vorig jaar de Europese en de olympische titel met Maaike Head. Head zette twee maanden geleden een punt achter haar roeicarrière, waarna Paulis in Keijser een nieuwe partner vond.

Goud en brons

Bij hun eerste internationale optreden wist het duo de Poolse roeisters Weronika Deresz (brons bij de EK van 2016) en Martyna Mikolajczak niet meer te achterhalen. De Britsen Katherine Copeland (zilver bij de WK 2015) en Emily Craig werden in de slotfase overtuigend gepasseerd.

Het podium van de vrouwendubbelvier bij de EK roeien

Ook de vrouwendubbelvier eiste in Racice het zilver voor zich op. Net als op de EK van 2015, de WK van 2015 en de Olympische Spelen van 2016 was de Duitse vier te sterk voor de Nederlandse boot.

Chantal Achterberg, Nicole Beukers, Inge Janssen en Carline Bouw grossierden de afgelopen jaren in zilveren medailles. Na de Spelen van Rio namen Olivia van Rooijen en Sophie de Boer de stoeltjes van Achterberg en Bouw in.

Duitsland had een geheel nieuwe bemanning naar Racice gestuurd en ook die bleek een maatje te groot voor het Oranjekwartet.

Lisa Scheenaard (l) en Marloes Oldenburg met hun zilveren medaille

Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg werden tweede in de dubbeltwee, nadat ze halverwege nog op de vijfde plek hadden gelegen. Tot vreugde van de toeschouwers bleef Tsjechië buiten bereik.

Zilver voor vrouwenacht

Van de acht die bij de Spelen van Rio laatste werd in de finale, zijn alleen Lies Rustenburg, José van Veen, Monica Lanz en stuurvrouw Ae-ri Noort over.

Met Veronique Meester, Karolien Florijn, Kirsten Wielaard, Aletta Jorritsma en Ymkje Clevering hoefden zij in Racice alleen het superieure Roemenië (brons op de Spelen) voor zich te dulden.

Vier keer zilver, een keer brons voor Nederland bij EK roeien

Waar de Nederlandse roeisters vier keer zilver in de wacht sleepten, moesten de mannen zich tevreden stellen met één bronzen plak. De mannenacht eindigde in de finale achter het superieure Duitsland en het zich fel verdedigende Polen als derde.

De andere drie Nederlandse finalisten eindigden allemaal als laatste. Met Boaz Meylink, Kaj Hendriks, Mechiel Versluis, Roel Braas, Tone Wieten, Robert Lücken, Ruben Knab, Bjorn van den Ende en stuurman Diederik van Engelenburg zaten er ten opzichte van Rio drie nieuwe namen in de boot.

Op de WK 2015 en de Olympische Spelen werden Duitsland en Nederland tweede en derde achter de Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl