'Alles draait om Tom en MVV', Maastricht houdt het niet meer

time icon Aangepast
ANP - bewerking NOS
Geschreven door
Paulus Houthuijs
Redacteur Online

Het zou zomaar kunnen dat in Maastricht vandaag een feest losbarst waar het daar zo geliefde carnaval bij verbleekt. "Iedere kroeg en elk hoekje van de stad wordt vandaag gevuld met supporters van Tom Dumoulin en onze club", zegt Eric Weijenberg opgetogen.

Het citaat van de wielerfanaat en diehard MVV-fan is wellicht ietwat overdreven, maar geeft heel goed de spanning weer. Want Dumoulin (geboren Maastrichtenaar) kan als eerste Nederlander ooit de Giro d'Italia winnen. En de voetballers van MVV kunnen na 17 jaar terugkeren in de eredivisie.

Het wordt volgens de 54-jarige Eric "grote euforie of een teleurstelling. Ik ben óf vroeg thuis vanavond, óf ik ga pas om kwart voor 5 's ochtends naar bed. Ongelofelijk dat dit allemaal samenvalt."

MVV Maastricht
@mvvmaastricht
Vdaag alle ingrediënten aanwezig vr ‘n gdenkwaardige Maastrichtse sportdag. Come on @tom_dumoulin! Samen historie schrijven. Succes! #rodMVV
2 jaar geleden

Ook Katja Henz uit Maastricht zit vandaag nagelbijtend voor de tv. "Ik hoop écht dat het gaat lukken", zegt ze. "Vandaag draait alles hier om Tom en MVV."

De carnavalszangeres is een groot wielerfan en al helemaal van Dumoulin. Ze duimt ook voor de overwinning van MVV, maar als ze moet kiezen - "wat een gewetensvraag" - dan heeft ze liever dat de wielrenner uit haar woonplaats overwint.

Bij Katja thuis hangen overigens geen roze of wit-rode (de kleuren van MVV) ballonnen. "Nee, dat vind ik bijgeloof. Zoals Tom heeft gezegd: pas vieren als ik heb gewonnen. Daar ben ik het volledig mee eens."

Of ik een traantje zal laten als ze winnen? Jazeker!

Eric Weijenberg

In de binnenstad is een aantal cafés toch al versierd. Ook die waar Eric het Limburgse sportspektakel gaat volgen. Daar staan zeven tv-schermen klaar. "Aan de ene kant het voetbal en draai je je hoofd om dan zie je het wielrennen. Zo gaan we het doen."

Ook de prestaties van Limburger Max Verstappens bij de GP van Monaco zijn op een tv te volgen, "maar hij staat vandaag op de derde plaats."

Eric is lid van het bestuur van de Maastrichtse voetbalvereniging. Hij ziet dan ook het liefst zijn MVV winnen. "We snakken naar de eredivisie", zegt hij. De spanning is duidelijk te horen zijn stem. "Of ik een traantje zal laten als ze winnen? Jazeker!"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Diehard fan Eric zingt uit volle borst mee

De club moet het nota bene tegen de aartsrivaal uit Limburg opnemen: Roda JC. Het team uit Kerkrade strijdt juist om degradatie naar de Jupiler League te voorkomen.

"Daar zitten ze ook op het puntje van hun stoel", zegt Katja. "Maar zij hebben geen Dumoulin en dus geen kans op de dubbel." Volgens haar is de rivaliteit tussen de twee Limburgse clubs te vergelijken met die tussen Feyenoord en Ajax.

De vijandigheid was ook donderdag duidelijk te zien tijdens de eerste wedstrijd van de promotie/degradatie-finale (0-0). Een aantal supporters raakten slaags een gooiden spullen over en weer. Tien mensen kregen een stadionverbod opgelegd.

MVV-fanaat Eric vindt het erg jammer dat een paar hooligans de wedstrijd probeerden te verpesten. "Ik hoop dat iedereen vanmiddag zijn verstand gebruikt."

En als zijn club én Dumoulin de winst pakken, dan verwacht Eric niets minder dan een groot volksfeest in Maastricht. "Dan wordt het absoluut een carnaval!"

STER Reclame