De Sint-Franciscusbasiliek in Bolsward
NOS Nieuws

Noord-Nederland heeft nu ook een basiliek

De Sint-Franciscuskerk in Bolsward is door paus Franciscus verheven tot basiliek. Tijdens een proclamatieviering las de nuntius de pauselijke bul voor waarmee de bijzondere status wordt toegekend.

De kerk krijgt de eretitel vanwege de bijzonder architectuur van het gebouw. Bovendien speelt de parochie een belangrijke rol in de devotie voor de zalige Titus Brandsma, die in de buurt van Bolsward werd geboren.

Ook staat het middeleeuwse mirakelbeeld Maria van Sevenwouden in de kerk, dat in de 16e eeuw op wonderbaarlijke wijze werd gespaard bij plunderingen. De proclamatieviering was vandaag gepland omdat de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren traditioneel als de feestdag van Onze Lieve Vrouw van Sevenwouden geldt.

Conopeum en tintinnabulum

In totaal zijn er nu 25 basilieken in ons land, Bolsward heeft de eerste basiliek van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De eerste basiliek van Nederland was de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard, in 2014 werd de eretitel voor het laatst toegekend, aan de Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo.

Bij de mis vanmorgen werden de nieuwe onderscheidingstekens van de kerk gepresenteerd: de baldakijn (conopeum) en klokje (tintinnabulum) die alleen basilieken mogen bezitten. Ze komen aan weerskanten van het altaar te staan. Bisschop De Korte had in 2015 de aanvraag ingediend voor de Sint-Franciscuskerk.

Andere basilieken in Nederland zijn onder meer de Sint-Bavo in Haarlem, de Sint-Jan in Den Bosch en de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Maastricht. Wereldwijd hebben vijf kerken de titel basilica major, vier in Rome en een in Assisi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl