Tom Dumoulin tijdens de Giro d'Italia ANP

Tom Dumoulin kan zondag in de afsluitende tijdrit van de Giro d'Italia een historische slag slaan. Als eerste Nederlander in de geschiedenis kan hij de Ronde van Italië op zijn naam schrijven. De voortekenen zijn gunstig, stellen verslaggever Steven Dalebout, commentator Gio Lippens en analist Maarten Tjallingii.

"Deze tijdrit is Dumoulin op het lijf geschreven", zegt Lippens over de 21ste en laatste etappe over 29,3 kilometer van Monza naar Milaan. "Ze starten op het circuit van Monza en daarna gaat het alleen maar omlaag naar het centrum van Milaan."

NOS

"Tom heeft de power en de snelheid om hier alles uit te halen", vervolgt Lippens. "Als je dat vergelijkt met Nairo Quintana. Die zit altijd op het puntje van zijn zadel en zal nooit in zijn ritme komen. Maar pas op voor Thibaut Pinot, die heeft op het einde van de Giro de beste benen."

Steven Dalebout merkt in Italië dat de meeste mensen hun kaarten op Dumoulin zetten. "Vooraf werd gezegd dat een minuut te doen zou zijn voor Dumoulin. Sommigen zeiden dat het zelfs anderhalve minuut mocht zijn. Maar niks is nog zeker."

Volgens Tjallingii kan het haast niet misgaan voor Dumoulin. "Hij is het meest aerodynamisch en is qua gewicht in het voordeel, omdat hij de zwaarste is en het heuvelaf gaat. Zijn materiaal is ook supergoed en hij neemt zijn verleden als tijdritspecialist mee."

NOS

Oud-renner Tjallingii weet wat het is om de Giro te winnen, althans met een team. Hij was in 2009 bij de toenmalige Rabobank-formatie ploeggenoot van de Rus Denis Mentsjov, die op de slotdag als rozetruidrager aan de tijdrit in Rome begon en uiteindelijk ook won. Al ging het toen nog bijna mis door een val van de Rus in het zicht van de finish.

"Dat werd nog heel spannend", weet Tjallingii. "Die beelden staan nog op mijn netvlies", zegt Lippens. "De totale ontzetting op de gezichten in de Rabobank-bus. Mechanieker Vincent Hendriks bleef koel. Voordat Mentsjov op zijn benen stond, was zijn nieuwe fiets bij hem."

Denis Mentsjov valt in de Giro van 2009 EPA

Het verschil tussen Dumoulin en rozetruidrager Quintana is 53 seconden. Gezien eerdere tijdritten moet dat verschil te overbruggen zijn voor Dumoulin, maar de roze trui kan de Colombiaan ook vleugels geven. "Hij zal alles op alles zetten", aldus Tjallingii.

"In een leiderstrui kan je vaak meer, maar Quintana is in dit geval wel de haas waarop gejaagd gaat worden", zegt Lippens. De commentator denkt, net als Dalebout en Tjallingii, dat het de dag van Dumoulin wordt.

STER reclame