De Holland Acht (derde van boven) staat ook in de finale
NOS Sport

Acht Oranjeboten in finales EK roeien

Bij de EK roeien in het Tsjechische Racice zullen zondag acht Nederlandse boten een A-finale varen. Op zaterdag dwongen bij de heren drie boten een finaleplaats af. Het totaal aantal bij de heren komt daarmee op vier.

De acht werd in Tsjechië door een sterk eindschot tweede in de herkansing en dat volstond voor een finaleplaats. De vier-zonder- stuurman (Harold Langen, Vincent van der Want, Jasper Tissen, Govert Viergever) bereikte de finale dankzij de tweede plaats in de halve finales.

De dubbelvier van Abe Wiersma, Niki van Sprang, Koen Metsemakers en Freek Robbers haalde door een overtuigende zege in de herkansingen de finale. Vrijdag bereikte de twee-zonder-stuurman met Lex van den Herik en Bo Wullings al direct de finale.

Ook vier boten in de finales bij de vrouwen

Ook bij de dames behaalden vier boten de finales. Zaterdag bereikte de lichte dubbeltwee, met olympisch kampioene Ilse Paulis en haar nieuwe partner Marieke Keijser, de finale door tweede te worden in een van de herkansingsraces.

Vrijdag hadden de dubbelvier (Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer, Nicole Beukers) en de dubbeltwee van Lisa Scheenaard en Marloes Oldenburg al direct de finale bereikt door winst in hun serie.

De vrouwenacht hoefde zich niet te kwalificeren. Vanwege het geringe aantal inschrijvingen vaart deze boot in Tsjechië automatisch de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl