Dumoulin: ben Mollema, Yates en Jungels eeuwig dankbaar

Tom Dumoulin wilde na afloop van de voorlaatste etappe van de Giro d'Italia niet speculeren over een mogelijke eindzege, maar bedankte wel alvast de drie renners die hem zaterdag in staat stelden de schade op zijn grootste concurrenten binnen de perken te houden. "Ik ben Bauke Mollema, Bob Jungels en Adam Yates eeuwig dankbaar."

De renner van Sunweb moest op de slotklim Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot laten gaan, maar had in de achtervolging veel steun aan Mollema, Jungels en Yates. "Die hebben zich echt onsterfelijk gemaakt voor mij", prees Dumoulin hun inzet.

Dumoulin verloor slechts 15 seconden en is met de afsluitende tijdrit over 29,3 kilometer op zondag de grote favoriet voor de eindzege. Hij moet 53 seconden goedmaken op rozetruidrager Quintana en 14 op Nibali, de nummer twee in het klassement.

In de eerste tijdrit (over bijna veertig kilometer) was Dumoulin ruim twee minuten sneller dan Nibali en bijna drie minuten sneller dan Quintana. "Eigenlijk wil ik nog helemaal niet bezig zijn met morgen", zei Dumoulin. "Het heeft nu weinig zin om te gaan speculeren. Dat vinden journalisten allemaal heel erg leuk, maar dat moet ik niet gaan doen."

Mollema: Dumoulin gaat de Giro winnen

Mollema durft na het zien van de verschillen al wel te voorspellen wie de Giro gaat winnen. "Ik denk Dumoulin. Hij moet het nog wel doen, maar als je naar zijn eerste tijdrit kijkt en hem vergelijkt met de anderen, dan staat hij er goed voor."

De renner van Trek verwacht bovendien dat de huidige leider in het algemeen klassement met lege handen komt te staan. "Ik vrees dat Quitana het podium niet gaat halen. Het staat dicht bij elkaar dus het zal spannend worden."

Ten Dam: ik had het liever niet zo spannend gezien

Laurens ten Dam, de belangrijkste knecht van Dumoulin in de bergen, is minder stellig dan Mollema. "Vooraf had ik hier zeker voor getekend, maar het wordt morgen heel spannend."

"Normaal ben ik niet van de lange tijdritten, maar van mij had die van morgen wel zestig kilometer mogen zijn. Wie weet hoe de verhoudingen na drie weken liggen. Ik ga morgen mijn tijdrit rijden en daarna ergens zitten duimen."

Dumoulin gaat liggend op een matras in de bus naar het hotel

Ook Sunweb-ploegleider Aike Visbeek wil niet op de zaken vooruitlopen. "Tom heeft vandaag heel goed gereden. We hebben gedaan wat we moesten doen en doen volop mee om de overwinning."

"Hij moet een goede tijdrit rijden en dan kan het. Er moet niet iets tegenzitten, want dan redt hij het niet." Voor de zekerheid heeft Visbeek een matras in de bus laten leggen voor de reis naar het hotel. "We hebben een busrit van drie uur voor de boeg, dan kan hij daar liggen en chillen."

STER reclame