Reuters

President Donald Trump heeft een troefkaart. Of het nu gaat om vrede stichten in het Midden-Oosten, de Amerikaanse overheid hervormen of relaties met een wereldmacht als China onderhouden: Jared Kushner moet het doen.

Hij is 36 jaar en had vorig jaar rond deze tijd nog geen enkele politieke ervaring. "Er is vrijwel geen foto van Trump waarop hij niet in de achtergrond te zien is", zegt Amerikadeskundige Koen Petersen. "De president heeft buitengewoon veel vertrouwen in hem."

De gekoesterde troefkaart van president Trump is zijn schoonzoon. Kushner is getrouwd met zijn oudste dochter Ivanka. Het is een man die de spotlights kan missen als kiespijn. Maar het wordt voor hem steeds lastiger om op de achtergrond te blijven, want hij staat momenteel in de belangstelling vanwege - mogelijk ongeoorloofde - contacten met de Russen.

Diplomatiek probleem

De topadviseur van de president zou in december geprobeerd hebben een geheim communicatiekanaal met Russen op te zetten. Wettelijk gezien geen probleem, legt Petersen uit. Tenzij het gebruikt zou zijn voor diplomatieke doeleinden. Want dat mag niet in de VS.

"De wet verbiedt het burgers om diplomatie te bedrijven", zegt de Amerikadeskundige. "Dat mag pas als je de party in power bent." Trump is dat sinds 20 januari. Dus als Kushner het stiekeme lijntje met Moskou daadwerkelijk heeft opgezet en een gesprek had een diplomatiek karakter, dan zat het goed mis.

"Dat is waar Flynn aan stuk is gegaan", zegt Petersen. De veiligheidsadviseur had gelogen over een ontmoeting met de Russische ambassadeur en stapte in februari op. "Flynn had al overleg gehad over sancties en dat mag niet."

Trump en de Russen: hoe zit dat ook alweer?

Vrijdag werd duidelijk dat de FBI Kushner in het vizier heeft. Voorlopig niet als verdachte in het onderzoek naar de banden tussen Rusland en team Trump, maar als bron. Als adviseur en rechterhand van de president is hij een potentiële informatie-goudmijn voor de FBI.

Voetsporen

Want waar Trump gaat, daar is Kushner. Al snel na de inauguratie werd de jonge vastgoedhandelaar benoemd tot senior advisor. "Hij ziet als het ware een schoonzoon die in zijn voetsporen treedt", zegt Petersen.

De twee mannen hebben een zeer vergelijkbare achtergrond. Beiden zijn afkomstig uit een rijke familie van zakenmensen, met onroerend goed op Manhattan (New York). Kushner werd nog voor zijn 30e de baas van het familiebedrijf. Noodgedwongen, want zijn vader belandde in de gevangenis vanwege belastingontwijking en het manipuleren van getuigen.

Jared en Ivanka met de kinderen tijdens de inauguratie van Trump EPA

Dat de schoonzoon geen politieke ervaring heeft, past volgens Petersen volledig binnen Trumps filosofie. "De mensen met ervaring hebben er een rommeltje van gemaakt in zijn ogen. Dus Trump zegt: tijd voor mensen met een frisse blik." Het kabinet van de president bestaat deels uit zakenmannen met relatief weinig ervaring in de politiek.

Kushner heeft een hele waslijst aan loodzware dossiers onder zijn hoede. Ook wordt hij samen met vrouw Ivanka gezien als de beheerste kracht achter de impulsieve Trump. "Diens eerste toespraak voor het Congres was bijvoorbeeld een verrassing: Trump die een gematigde toon aansloeg", zegt Petersen. Kushner zou de architect van de speech zijn geweest.

Niemand kent zijn stem

Zelf neemt de troef van Trump liever niet het woord als de camera's draaien. Volgens komiek John Oliver is Kushner misschien wel iets te zwijgzaam, gezien zijn macht als rechterhand van de president. Oliver nam dat gegeven onlangs in zijn tv-programma Last Week Tonight op de korrel.

Slechts sporadisch is de stem van Kushner te horen. Zijn vrouw Ivanka was begin mei te gast bij tv-zender CBS. De presentatoren zien dat Kushner om het hoekje kijkt en roepen hem erbij te komen zitten.

Daar heeft de senior advisor geen behoefte aan. Toch krijgen de interviewers hem zo ver om - op zo'n 8 meter afstand - te zeggen hoe zijn avond was.

Trumps adviseur Jared Kushner blijft liever op de achtergrond

STER reclame