Politie bij de inval in het clubhuis van No Surrender in Emmen
NOS NieuwsAangepast

Arends moest onderduiken: 'Zulke taferelen verwacht je in Zuid-Italië'

"Dit kan niet waar zijn in Nederland." De met de dood bedreigde locoburgemeester Bouke Arends van Emmen kan het nog steeds amper geloven. Hij en zijn vrouw moesten drie weken onderduiken in het buitenland.

"Ja, hoe reageer je dan", zegt Arends zoekend naar de juiste woorden. "Het was heel emotioneel. Ik bedoel: voor mij is het al erg, maar voor je naasten is het nog veel heftiger." Het echtpaar heeft drie kinderen.

Het blijft onduidelijk wie achter het dreigement zat, maar er is een link met de sluiting en sloop van het clubhuis van No Surrender in Emmen. Volgens de politie werd daar gehandeld in drugs. De gemeente besloot in januari de deuren van het pand te sluiten.

Beelden van de inval bij No Surrender

Arends' handtekening staat onder het noodbevel van de sluiting. Bijna twee maanden later kreeg de PvdA'er te horen dat hij beter niet meer thuis kon slapen. Bij de politie was een ernstige doodsbedreiging binnengekomen, gericht aan Arends alleen. "Een heel raar moment", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Je kunt haast niet geloven dat iemand jou iets aan wil doen."

"Aan de andere kant denk je ook na over wat je moet doen. Terwijl je je gedachten dan eigenlijk niet goed kunt vormgeven."

Bouke Arends: "Een praktijk die niet alleen in Zuid-Italië kan gebeuren, maar juist in Nederland plaatsvindt."

Angst is volgens Arends niet het goede woord. "Meer een soort van onwetendheid. Een onzekerheid over wat er nu precies zou komen."

Arends en zijn vrouw doken op advies van het OM onder, 'ergens' in Groot-Brittannië. Hij kan niet zeggen waar. Het 'vluchten' frustreerde hem enorm. "Je wil maar een ding: thuis blijven en weer aan het werk."

Dat hij als bestuurder het slachtoffer is geworden van bedreiging, vindt de locoburgemeester misschien nog wel het ergst. "Een praktijk die niet alleen in Zuid-Italië kan gebeuren, maar juist in Nederland plaatsvindt."

Zo'n doodsbedreiging ondermijnt volgens hem de rechtsstaat. De onafhankelijkheid van bewindsvoerders staat op het spel. "Je moet op basis van rapportages een besluit maken in het belang van de inwoners van het land. Zodra je moet nadenken of je bedreigd zou kunnen worden, dan kun je niet meer onafhankelijk zijn in je oordeel."

En zoiets kan volgens Arends simpelweg niet waar zijn in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl