'Dumoulin had de Giro definitief kunnen verliezen'

José Joaquin Rojas (links) blijft tot op de streep in het spoor van Tom Dumoulin. ANP

In de voorlaatste bergrit in de 100ste Ronde van Italië raakte Tom Dumoulin zijn roze trui kwijt aan Nairo Quintana. Een uitkomst die te wijten was aan slechte benen, maar ook aan een 'beginnersfout.' Zo omschreef Dumoulin het zelf tenminste.

De kritiek die Dumoulin donderdag uitte op het verbondje dat Nairo Quintana en Vincenzo Nibali tegen hem hadden gesmeed, hield de gemoederen nog flink bezig. Terwijl Dumoulin in de staart van het peloton "een beetje keuvelde" om de plooien glad te strijken met collega's als Mollema en Kruijswijk, gingen Quintana en Nibali ervandoor.

Laurens ten Dam was helder in zijn analyse: "Ik denk dat Tom nog met gisteren bezig was, met zijn uitspraken. Hij zat achterin om alles een beetje goed te praten."

Dumoulin, Visbeek en Ten Dam over 'stomme fout'

Volgens NOS-analyticus Danny Nelissen heeft Dumoulin vrijdag laten zien dat je niet zomaar de 'patron' van het peloton bent. "Hij is voor de koers nog even naar Nibali gegaan om zich te verontschuldigen. Dat moet je helemaal niet doen, man... Je moet altijd je eigen koers rijden."

NOS-collega Harmeling denkt dat Dumoulin zijn hand een beetje overspeeld heeft. "Een Italiaanse kampioen - winnaar van de Tour, de Vuelta en de Giro - die moet je niet in eigen land op zijn plek zetten. Dat komt hard aan, hè."

"Dumoulin mag blij zijn met de uitslag van vandaag", concludeert Harmeling. "Hij had hem vandaag ook definitief kunnen verliezen."

'Dumoulin was nog met etappe van gisteren bezig'

Maar hoe kwam nu dat de ploeg van Quintana precies wist wanneer ze moesten toeslaan? Sinds donderdag rijdt José Joaquin Rojas, een adjudant van Quintana bij Movistar, altijd in de buurt van Dumoulin. Die spion heeft zijn waarde bewezen.

1/3Was 'spion' Rojas de verklikker van Dumoulin?
2/3José Joaquin Rojas (links) blijft tot op de streep in het spoor van Tom Dumoulin. ANP
3/3José Joaquin Rojas week in de zesde etappe van de Giro nog niet van de zijde van Nairo Quintana. AFP

En Dumoulin zelf? Die heeft zijn lesje geleerd. "Stom. Dit was mijn fout. Ik zat lekker te keuvelen achterin. Dat moet je niet doen als leider."