De luchtmachtbasis Incirlik in Turkije
NOS Nieuws

Duitse parlementsleden mogen NAVO-militairen in Turkije bezoeken

Voor het eerst in bijna acht maanden mogen leden van het Duitse parlement Duitse militairen in Turkije bezoeken. Dat land heeft er geen bezwaar tegen als de fractiespecialisten naar de NAVO-basis Konya komen.

De toestemming is een teken van lichte ontspanning in de betrekkingen tussen Duitsland en Turkije, maar Duitsland krijgt nog steeds geen toestemming voor een bezoek aan de vliegbasis Incirlik.

Ruim tien dagen geleden nog verbood Turkije leden van de Bondsdag een bezoek aan Duitse militairen op Incirlik, ondanks veelvuldige verzoeken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Duitsland dreigde toen zijn troepen terug te trekken van Incirlik. Een paar dagen geleden zou de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Gabriel dat dreigement hebben uitgebreid naar het NAVO-steunpunt Konya.

Geen bezwaar

Nu meldt het persbureau DPA dat de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie de partijen hebben laten weten dat Turkije geen bezwaar maakt tegen een bezoek aan Konya.

Als reden voor het weigeren van de parlementariërs gaf Turkije dat Duitsland asiel heeft verleend aan Turkse officieren die Turkije ervan verdenkt dat ze betrokken zijn geweest bij de couppoging van vorig jaar juli.

Armeense genocide

Ook vorig jaar mochten leden van de Bondsdag de basis Incirlik maandenlang niet bezoeken. Aanleiding was toen dat het Duitse parlement een resolutie had aangenomen waarmee de misdaden tegen Armeniërs tijdens de nadagen van het Ottomaanse Rijk als genocide werden erkend.

Er zijn ongeveer 260 Duitse militairen op Incirlik gelegerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl