Tom Dumoulin AFP

"Ik had gewoon slechte benen." Het is de harde conclusie die Tom Dumoulin trekt nadat hij de roze trui in de Ronde van Italië heeft verloren. Dumoulin heeft met nog twee etappes te gaan een achterstand van 38 seconden op Nairo Quintana.

"Mijn team heeft me een paar keer gered met mijn slechte benen", aldus Tom Dumoulin. "Anders was het nog slechter geweest..."

Dumoulin: ik had gewoon slechte benen

'Beginnersfout'

Dumoulin raakte in het begin van de etappe op achterstand, Nairo Quintana en Vincenzo Nibali pakten een dikke minuut op de roze trui. "Het was een beginnersfout dat ik achterin het peloton zat. Ik zat te keuvelen. Dat was echt een stomme actie. We moesten hard rijden om terug te komen, dat was een onnodige inspanning."

"Als je dan ook nog slechte benen hebt, wordt het een moeilijk verhaal in de finale."

Mollema: zaten te slapen

Bauke Mollema was een van de gesprekspartners van de roze trui. En dus miste ook hij de slag. "Het ging heel rustig, het was een ontspannen koers", stelde Mollema na de finish.

"Ineens hoorde ik dat iemand een gat had laten vallen en toen gingen Nibali en Quintana vooraan natuurlijk volle bak rijden. Voor we het doorhadden was het verschil al een minuut. Het was onoplettendheid, er was geen plaspauze. We zaten gewoon te slapen."

Quintana rekent zich niet rijk

Uiteindelijk profiteerde Quintana optimaal van de onnodige inspanningen onderweg en pakte alsnog het roze. Toch zou hij er met het oog op de tijdrit van zondag goed aan doen zijn marge op Dumoulin - maar ook op de op papier betere tijdrijders Nibali en Pinot - nog iets te vergroten.

"Het is ingewikkeld", stelde de Colombiaan na afloop, die nog niet zeker is van zijn zaak. "Mentale kracht zal het verschil maken, strategie ook. Morgen wordt nog een zware dag en dan is de tijdrit. Iedereen in de topvier kan de Giro winnen."

STER reclame