NOS WielrennenAangepast

Dumoulin verliest roze aan Quintana, verschil 38 seconden

Dumoulin breekt op slotklim en verliest roze aan Quintana

Tom Dumoulin heeft zijn roze trui verloren. Dumoulin reed op de slotklim naar Piancavallo al snel achterin de groep met favorieten. In het vervolg van de klim kon hij Vincenzo Nibali en Nairo Quintana niet meer achterhalen.

De Colombiaan Quintana heeft nu 38 seconden voorsprong op Dumoulin en 43 op Nibali.

Landa wint etappe

De Spanjaard Mikel Landa (Sky) mocht na twee tweede plaatsen en een derde plaats deze Giro eindelijk een zege vieren. Hij reed op de slotklim weg bij zeventien vluchtmaten en kwam solo binnen. Rui Costa werd voor de tweede keer tweede voor Pierre Rolland.

Het algemeen klassement

Dumoulins darmklachten waren het thema van de dag in de koninginnenrit van dinsdag, in rit 19 leek opnieuw een sanitaire stop voor controverse te zorgen. Halfweg reed de rozetruidrager opeens op een minuut achterstand, nadat de ploegen van Quintana en Nibali al dan niet tijdens een plaspauze van de leider vooraan op de trappers waren gaan staan.

Veel wielervolgers uitten hun verontwaardiging over die actie, maar achteraf bleek geen sprake van schending van de wielermores: Dumoulin was gewoon onachtzaam geweest in een afdaling.

Hergroepering

Dumoulin had de mazzel dat ook Adam Yates, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema terrein verloren hadden en dus reed niet alleen Sunweb vol gas, maar ook Orica-Scott, Lotto-Jumbo en Trek-Segafredo. En zij wonnen het van Movistar, Bahrein en FDJ (Pinot), want na 91 kilometer zaten alle toppers weer bij elkaar.

Dumoulin breekt op slotklim en verliest roze aan Quintana

Na de hergroepering van de toppers ontstond er een kopgroep van 18 man, met bekende gezichten als Rui Costa, Pierre Rolland, Luis Léon Sánchez en Mikel Landa. En dit keer was er wel succes voor Landa. De Bask liet de rest in de slotklim staan en mocht na twee tweede plaatsen nu wel een zege vieren.

Costa werd voor de derde keer tweede, net voor Rolland.

Dumoulin moet passen

Op acht minuten van Landa ontspon zich op de slotklim een spannend duel tussen de kopstukken. Dumoulin moest aan de voet meteen lossen, al bleef hij lang op 100 meter rijden van de groep met Quintana, Nibali, Mollema, Ilnoer Zakarin, Domenico Pozzovivo en Thibaut Pinot. Maar toen het steiler werd, raakte hij verder achterop.

Vooraan trok Pinot ten aanval en pakte kostbare seconden in de strijd om een podiumplaats. Maar ook Quintana en Vincenzo Nibali zullen tevreden terugkijken op de voorlaatste bergrit.

De Colombiaan, die op 0.31 seconden stond van Dumoulin, finishte 1.09 minuten eerder en greep daardoor het roze.

Dumoulin staat nu tweede op 0.38, maar wordt op de voet gevolgd door Nibali (+0.43) en Pinot (+0.53).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl